Nem lehet mindenki orvos, de mindenki lehet beteg

Kovács György | 2020. január 31. - 10:24
A szerencsésebbek évente csak egyszer látnak orvost, például a preventív vizsgálatokon, ám ha történik valami, azonnal arcul csap minket a szlovák egészségügy szomorú valósága.

A legérzékenyebb téma, amelynek a legnagyobb kincsünket kellene védenie – az egészségünket és az életünket. Ezért is kell, hogy foglalkoztasson minket, hogy miként állnak ehhez a kérdéshez a politikusok. Miben látják a problémát, és találnak-e rá megoldást, egyáltalán van-e elképzelésük arról, hogyan néz ki a valós egészségügy.

A SMER 12 éve van hatalmon. Ez idő alatt 7 miniszter vezette az egészségügyi tárcát.

12 évnyi ga(rá)zdálkodás után a mérleg 600 millió eurós kórházi adósság, több hónapos várakozási idő a szakorvosi vizsgálatra, kusza kivizsgálási illetékrendszer, az interneten terjedő letaglózó fotók a szörnyű kórházi termekről és a kosztról, valamint egy miniszterelnök, aki munkaruhában bohóckodik egy markológépen, eljátszva, hogy nekiáll lerombolni a 30 éve roskadozó Rázsochy kórház vázát.

Minden évben emelkedik az egészségügyi költségvetés – 2019-ben elérte az 5,2 milliárd eurót – ennek ellenére minden évben nő a kórházi betegek elhalálozási aránya is. Ami a legborzasztóbb, hogy legtöbbször elkerülhető halálesetekről van szó. Egyszerűen szólva sokan, nagyon sokan tovább élhetnének, ha nem Szlovákiában, hanem mondjuk Dániában lennének betegek.

Tudta, hogy a statisztikai adatok szerint Dél-Szlovákia teljesít a legrosszabbul, ami az idő előtti elhalálozások számát, az általános egészségi állapotot, illetve a hozzáférhető egészségügyi ellátást illeti?

A SMER 12 év után azt mondja, hogy új kórházakat akar és egy gyengébb Pentát. Nos, annak a bizonyos Pentának ez idő alatt vígan nőtt a gyógyszertár-hálózata, és már kórházai is vannak. Ugyanannak a Pentának lassan épül az új szuperkórháza Bory városnegyedben. Az egyetlen dolog, amire ez idő alatt képes volt a kormány, egy 30 éves épület lerombolása, és az is 10 millió eurónkba került.

Nem tudhatjuk, Szlovákiának lesz-e egyáltalán új kórháza, arról pedig végképp hallgat a kormány, hogy az mennyibe is fog kerülni, és hogy ki fog ott dolgozni. Talán azok a fiatalok, akiket Fico 55 000 eurós bírsággal sújtana, amennyiben nem teljesítik a 10 év kötelező szolgálatot Szlovákiában? Ebben az esetben nevezzük mindjárt munkatábornak, ahol az orvosok leszolgálják büntetésüket, amiért elvégezték az egyik legnehezebb egyetemi szakot.

Az igazság az, hogy a legtöbb ember a napi hajtásban nem foglalkozik az orvosok terheivel vagy a roskadozó egészségügy problémáival, főleg azért, mert egészségesek. Ám ha történik velük valami, esetleg megbetegszik egy családtagjuk, már késő. A jelenlegi helyzetet csak akkor fordulhat jobb irányba, ha érdeklődést és elkötelezettséget mutatunk az ügy iránt.

Jusson eszünkbe az orvosok leggyakoribb frázisa: a megelőzés olcsóbb, mint a kezelés.

Barátaim, az egészségügyi szférában szerzett menedzseri tapasztalataim azt mondatják velem: a választásokon való részvétel a legjobb megelőzési forma.

A szerző a Magyar Közösségi Összefogás 48-as sorszámú jelöltje.

 

politikai hirdetés - PR