Nyílt levél Bugár Bélának – tőlünk!

Kedves Barátaim!  Az írásomon belül közzé hozott nyílt levelet Bugár Béla pártelnöknek, egy HÍD-at választó fiatalember írta. Nem az én szavaim, nem az én írásom.

De akár én is írhattam volna! Írhattad volna akár Te is, Ön is, írhattuk volna akár közösen is, mert a lényeg, sokunk szívéből szól! És ezek a szavak fájdalmasak.

Ezt a levelet a szerző kérésére hozom itt nyilvánosságra, aki kérte, hogy a neve maradjon titokban. Eluralkodott rajta a félelem. Már maga ez a félelem is azt jelzi, milyen korszak elé nézünk. De még mindig nem késő!

Tisztelt Elnök Úr!

A napokban rengeteg magyar és szlovák kiáltott Önre és a Hídra kígyót - békát. Vegyes érzések keveregnek bennem, mivel tudom Önről, hogy remek politikus és kiváló taktikus, de ha mélyebben belegondolok, az ellenfél még most is a Smer. Fogalmazhatnám úgy is, hogy ellenség. Egy olyan szerv, ami nem áll meg senki és semmi előtt. Olyan emberek, akiket Szlovákia kb. 75%-a látni sem akar. Tisztában voltam azzal, hogy a Híd pártot az összefogás alapjaira építették, mely egy hidat képez majd a szlovákiai magyarok és szlovákok között.

Jómagam egy szlovák férfi és egy magyar nő gyermeke vagyok, kinek fáj minden szitokszó, amit az emberek egymásra mondanak. Amikor létrejött a Híd, örültem, hogy vannak emberek, akik azon fáradoznak, hogy a két nemzetiség itt Szlovákiában, megtanuljon kezet fogni és ne csak pofozni egymást. Örültem, hogy képviselik a magyar érdekeket, hogy példát mutatnak, igenis van barátság magyar és szlovák között. A Híd megerősített abban, hogy szlovák édesapával is lehetek magyar és magyar édesanyával is lehetek szlovák, hogy testvéremnek szólíthatom a magyart és a szlovákot is, hogy nem politikusok és futballdrukkerek határozzák meg, hogy magyar vagyok-e, vagy sem.

Összefogás. Reményteljes és egyben veszélyes szó. Amikor március 5-én a szavazófülkében ültem, éreztem, hogy aznap az összefogás a remény ösvényén indul útnak. Tudtam, hogy Szlovákia polgárai vannak olyan erősek, hogy végre azt a piros-Smeres bábszínházat, ami az évek alatt csak kizsigerelte az országot, megállítsák. Nem tévedtem! Szlovákia döntő többsége már eleget tűrt.

Az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy az Ön kezeibe ütős kártyák kerültek, jobban mondva, dönthetett arról, hogy kezdjük az egész voksolást újra, vagy lehetőséget kap Sulík a kormányalapításra, vagy folytatódik a bábszínház és a bűnözés. Sajnos a napokban azt látom, hogy egy olyan forgatókönyv íródik, amit a rablókon kívül senki sem akar.

Mint a Híd választópolgára hatalmas tisztelettel kérem Önt és pártbéli kollégáit, hogy most Önök válasszanak. Én a szavazatommal a reménységre, az összefogásra és a jobb jövőre szavaztam, de sajnos most abban a helyzetben vagyok, hogy szavazatommal megtámogattam Szlovákia tönkretételét. Tudom, hogy nem a Híd teszi tönkre Szlovákiát, de azt is tudom, hogy a Híd megmentheti. Szeretném, ha nem bántana a lelkiismeretem az miatt, hogy a Hídra szavaztam.

Egyszerű egyetemista diák vagyok, aki családot akar alapítani, formálni akarja a közösséget és békében akar élni embertársaival. Rengeteg hozzám hasonló választópolgár állt ki Ön és a Híd mellett, ezért újonnan, sok tisztelettel és alázattal kérem Önt, hogy utasítsa vissza azok ígéreteit, akik éveken keresztül csak hazudtak, hiszen most se és a jövőben se teszik majd másképpen. Mi ott voltunk, amikor szüksége volt ránk, bizalmat szavaztunk, szeretnénk, ha ezt viszonozná. Azt éreztem, a Híddal nemcsak a Smer ellen, hanem Szlovákiáért és a magyarságért egyaránt szavazok. Remélem, hogy a Híd és emberei ott maradnak a hídon együtt a választóikkal, és árnyékot vetnek a Smer-es kalózhajóra, nem pedig felülnek rá.

Bizalommal és sok tisztelettel

Egy egyszerű ember

Kérlek titeket, ha a saját gondolatokat is megtaláltátok e levélben, osztjátok tovább, küldjétek el ismerősöknek, jusson el minél több baráthoz, ismerőshez. Mert ez a választók szava, az emberek akarata, a nép sóhaja!