A pusztába kiabált Hrubík is

Barak László | 2007. július 9. - 10:31

Valami baj lehet a szlovákiai magyarokkal, hogy rég nem nyomul már csapatostul apraja-nagyja a valamikor még az állampárti időkben „szocializált” tömegrendezvényekre sem. – Pedig mi aztán az égvilágon mindent megmozgatunk értük – gondolhatja némi szemrehányással a CSEMADOK jelenlegi vezérkara.  És valóban, állítólag igencsak attraktív műsorral készültek a múlt hétvégén megrendezett, a valamikor „Országos Dal- és Táncünnepélynek“ is nevezett össznépi banzájra. Most meg, a híradások szerint legalább is, a főműsorra is alig kétszázan voltak kíváncsiak. Pedig a P-Mobil nyomta újfent.

Apropó P-Mobil! Vajon nem az lehet-e a gond, hogy régi a nóta? A szó szoros és átvitt értelmében is. Mert korántsem biztos ám, hogy az ún. nemzeti rock eme nyugdíjas korú képviselői képesek még most is komolyabb tömegeket vonzani. Ugyanez feltételezhető, úgymond, a hivatalos körítésről, nevezetesen az ilyen alkalmakkor szokásos nagy ívűnek és felettébb mozgósítónak szánt szónoklatokról is.

Igen, a Hrubík Béla, nemzetes elnök úr produkálta szokványos, s ezért sokak számára immár nyilvánvalóan dögunalmas és meglehetősen önmutogató szónoklatra gondolok. Mert vajon, mit gondol ez az ember, aki rendre úgy illegeti magát a mindenkori publikum előtt, ha meglát egy mikrofonállványt, mintha a 19. századból szalajtották volna… Ám nyilván téved, ha azt hiszi, bárki normális ember képes még belelkesülni attól, hogy a nyílt színen ugat valaki a kormányra… Miközben nyolc éven át ugyan vicinális, de azért oszlopos MKP-s politikusként ő maga is kormányember volt.

Egyébként pedig most is ott ténfereg ám a húsos fazék tájékán. Ő az elnöke ugyanis annak a kulturális minisztériumi kollégiumnak, amelynek tagjai a közpénzt osztogatják. Úgymond, a kisebbségi kultúrákra. A gombaszögi fiaskó apropóján tehát illő lesz megnézni (megtekinthető a www.culture.gov.sk honlapon) , mennyit gomboltak vajon le hrubíkék a szóban forgó összejövetelre. S persze azt is meg kellene megvizsgálni, vajon milyen hatékonysággal költik rá évek óta a százezreket…