A KMKF tündöklése és bukása?

Barak László - excl. | 2009. február 17. - 19:39

Hát igen, nem is olyan régen, amikor Berényi Józsi, az MKP elnökhelyettese kilátásba helyezte egy rádióvitában, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának státuszát esetleg meg lehetne változtatni, nyilván mert nemzetközi jogi szempontból nem kóser, másnap dörgedelmes ellennyilatkozatban baltázták le őt pártbeli kollégái. Kijelentvén, hogy a KMKF státusza szent és sérthetetlen, Berényi meg ne nyomuljon magánvéleményekkel

Mostan meg mi történik, a magyar parlament nagy valószínűséggel megteszi azt, amire Berényi célzott. Legalábbis az új szlovák külügyminiszter, Lajčák ilyen ígéretet kapott budapesti kolléganőjétől. Göncz Kinga viszont egyszersmind azt is közölte, a KMKF statútumának módosítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Hiszen annak intézményeként működik most. Nem mellesleg épp ezt kifogásolták anno a szlovák parlamentben. Mármint, hogy a szlovák parlament képviselőinek voltaképpen a magyar Országgyűlésben is van székük…! 

Nos, szüksége volt vajon a magyarországi politikai elitnek arra, hogy kénytelen-kelletlen visszakozzon egy olyan, pusztán a szimbolikus virtuskodást szolgáló határozat miatt, amely szerint a KMKF a magyar parlament intézménye? Nem lett volna sokkal elegánsabb dolog az ingyen kaját felszolgálni a Kárpát-medence magyar képviselőinek rendszeresen, mondjuk, a Mátyás-pincében…?