Mi lesz veled DAC? És veletek, „köménymag“?

Barak László - excl. | 2009. április 6. - 12:37

„Az FK DAC 1904 vezetése a DAC stadionjánál pénteken történt események kapcsán kijelenti, hogy teljes mértékben elhatárolódik azoktól a szurkolóktól, akik a csapat teljesítményével való elégedetlenségüket agresszív viselkedéssel, Werner Lorant és egyes játékosok megtámadásával, valamint a klub és a város vagyonának megrongálásával hozták nyilvánosságra.“ – így az FK DAC 1904 vezetésének nyilatkozata, amely a nyitrai vereség után a DAC-stadionnál balhézó elkeseredett szurkolók tojászáporral és tettlegességgel fűszerezett tüntetését minősíti.

Nocsak, amíg futott a szekér, Kweukével a bakon, s DAC-fanok a tűzbe, de akár a világ ellen is mentek volna a csapatért, a csapat vezetőiért – olyannyira, hogy a bukott dunaszerdahelyi polgármester, Pázmány rájuk hivatkozva üzente a médiába, ha újraindult volna a posztért, általuk nyerte volna meg választásokat – addig, ugye, minden zsír volt a „köménymag” körül. Értsd, eszébe nem jutott a városházi politikai zsonglőrökkel mutyizó DAC-vezetésnek, hogy elhatárolódjon a lelkes fiataloktól. Pedig az időközi polgármester-választások MKP-billboardjai – „Corgoň-liga és esti fény; A hagyomány méltó folytatása” – kézenfekvő bizonyítékai annak, hogy kik azok, akik, mintegy parazitákként rátelpedtek a DAC-ra… Hatalmuk megőrzése érdekében eszközként használva magát a csapatot, nem kevésbé annak népes szurkolótáborát. Azokat az embereket is, akik már csak olyanok, amilyenek a világ futballdrukkerei mind. Élnek-halnak a csapatukért és annak eredményeitől függően ajnározzák, de akár a pokolba kívánják feltétlen imádatuk tárgyát. Különös tekintettel a csallóközi emberekre, akik – jó lesz megjegyezni! –  nem 2008-ban láttak először győzelmeket, igazi focimeccseket a DAC-stadionban…!

Tévedés ne essék, ennek az írásnak egyáltalán nem az a célja, hogy kvitteljen bármilyen focival kapcsolatos erőszakot. Azt pedig ráadásul tökéletesen elhibázott megközelítése a csapat jelenlegi vesszőfutásának, hogy némely hevesebb vérmérsékletű szurkolók az edzőben, Werner Lorantban vélik fölfedezni a csapni való csapatateljesítmény legfőbb okozóját és felelősét. Lorantnak ugyanis abból kell főznie, amit a klubvezetők beszereznek a piacon... Egészen biztosan nem ő tehet hát arról, hogy a DAC „bevásárlói“ az igazi piac helyett urambocsá! a futball ócskapiacának turkálóiból emelik ki a játékosokat. A csapathoz pedig vélhetően olyan szándékkal kerülnek ezek a szabadlistás, tehát jobbára filléres játékosok, hogy hátha akár fél szezon után akad köztük egy-egy Kweuke szintű is, akin jó pénzért túl lehet adni. Persze ezzel a kereskedői filozófiával sincsen különösebb baj, hiszen esetünkben akkor is egy magánvállalkozásról, egy magánklubról van szó, ha a városvezetés évente többszázezer euróval támogatja azt.

A békesség, a nyugalom kedvéért mindössze az elcsépelt közhelyet kellene hát megértetni a jelenlegi hullámvölgy miatt kétségbeesett és dühös emberekkel, hogy a futball, és a futball körüli biznisz is csak olyan, mint maga az élet: Egyszer fent, egyszer lent…