Meg kell érteni Berényi Józsit!

Barak László | 2010. július 27. - 18:47

Igen, meg kell érteni szegény Berényi Józsit, hogy annyira oda kíván figyelni Duray Miklósra. Az MKP „bábelnöke” ugyanis soha nem arról volt híres, hogy saját véleményt formáljon, és következetesen képviselje azt. Mindig is sokkal inkább jellemezte őt az alibista falmellékiség, mint az emberi tartás, az egyenes beszéd. Ebbéli tulajdonságai tekintetében egy fikarcnyi változás sem várható tőle, miután az MKP választási kudarca miatt a pártelnöki poszton találta magát.

Ugyanez vonatkozik a szóban forgó párt egészére. És nem csupán azért, mert az MKP vezető politikusaira hatványozottan jellemző az, ami majdnem minden politikusra, nevezetesen, hogy egyik kutya, másik eb.
Alapvető értékrendbeli, következésképpen kommunikációs változásra azért sem lehet számítani az MKP-ban, mert külföldi befektetőinek, fideszéknek épp úgy felel meg, ahogy van. Orbánbasinak ugyanis lábhoz dörgölőző, farkcsóváló, semmirekellő előtapsolókra, azaz sok-sok stupid alattvalóra van szüksége. Akik kielégíthetők némi nemzeti cirkusszal, egynéhány személyre szabott konccal. Ez utóbbi cselekmény jellemzően a parlamenten kívül rekedt párt rezsiköltségeinek, vezető politikusai havi fizetésének magyar költségvetési pénzekből történő finanszírozását jelenti.

Az MKP-pozitív szlovákiai magyarok jobban teszik hát, ha elfelejtik kedvenc pártjukat. Annál is inkább, mivel azt látens főstratégaként nem más dirigálja, mint a magyarországi politikai osztály által szent (nemzeti) tehénnek tartott Duray Miklós. Aki immár két évtizede mindössze saját árvalányhajas nemzetőri karrierjének gründolására és fényezésére hajlandó. Ezért olyan közéleti kövület ő, amely ballasztként húzza le szűkebb és tágabb környezetét a 19. századi operettpolitizálás feneketlen mocsarába.