Málnalekvár...?

Barak László - excl. | 2010. november 18. - 20:34

Amidőn hírét vettem, hogy Budapesten a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma az MTI vezetésére Belénessy Csabát választotta meg, első nekifutásból a következő bevezető mondat jutott az eszembe: Lám, a pribék elnyerte jutalmát! Aztán találóbbnak tartottam, ha rövid kommentemet úgy kezdem: Lám, egy mameluk már megint fölnyalta magát az uborkafára.

Belénessy volt ugyanis az a személy, aki nem is olyan régen meglehetősen sumák módon kirekesztette a Paramétert a Magyar Távirati Iroda által ingyenes hírszolgáltatással támogatott határon túli internetes napilapjainak névsorából. Méghozzá írásban…! Konkrétan egy igénytelen hangvételű, stílusú, az MTI alelnöki funkciójához méltatlan levélben. Amely arról szólt, hogy a Paraméternek a jó ízlés határait átlépő méltatlan hangvétele, stílusa van... Pedig, a szocik alatt – holott semmi közöm nem volt soha a magyarországi szocikhoz, sőt – csak azért nem nyalta ki a seggemet a Paramétert dicsérve, mert egy ilyen intim procedúrával nem szerencséltetek akárkit.

(Na, mit tetszenek szólni az utóbbi mondathoz, kedves szemforgató cenzor urak és hölgyek…? Megfelelek vajon az előítéleteiknek?)

Bizonyítékom ugyan nem volt rá, ám az MTI-től való kirúgásunk pillanatától egyértelmű volt számomra, amikor Belénessy ominózus levelét megírta, egyszerűen politikai feladatot teljesített. És bizony mondom – élő emberek igazolhatják – némi kesernyés malíciával ki is jelentettem: Figyeljetek fijjug, ezt a (hogy „stílusos” legyek) faszkalapot előbb-utóbb MTI-vezérré ütik Viktorék. És lőn!

Annak rendje-módja szerint aztán találtatott is bizonyíték arra, hogy Belénessy igenis politikai cenzori feladatot teljesítve tette indexre a Paramétert. A szóban forgó bizonyíték pedig nem más, mint egy valódi pribék. Vajon kicsoda ő? Úgy hívják, Répás Zsuzsa.

Répás jelenlegi státusza szerint nem más, mint a magyar közigazgatási és igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára. Miből a lett a cserebogár? Múltbéli státusza itt annyiban érdekes, hogy mintegy két évtizeden át állítólag ő volt a Fidesz legszűkebb körű vezetésének, mondhatni, alapító atyáinak eleven kalaptartó fogasa. Néma szolgája, avagy lepényfutára… (Hogy a jelenlegi magyarországi hatalom szerint mocskos globalizáció hozta nemzetietlen "pizzafutár" kifejezést ne használjuk itten.) Egy olyan individuumról van szó tehát az ő esetében is, akire tök jellemző a népi bölcselet, amely szerint, ha egy rakás szart feltesznek a polcra, nyomban málnalekvárnak képzeli magát…

Nos, egy kibontakozóban levő jogvita okán megejtett – minő véletlen – november 17-i személyes, budapesti találkozónkon ennek a Répás Zsuzsának a szájából volt szerencsétlenségem visszahallani azokat suta, ám kellőképpen nyegle, foghegyről szóló, nyilvánvalóan megalázónak szánt mondatokat, amelyeket Belénessy Csaba bírt leírni annak idején a Paraméter ügyvezetőjének címzett elbocsátó üzenetében…

Ugye nem kell ahhoz zavaros összeesküvés-elméleteket konstruálni, hogy bizonyítva legyen: a hatalom mágnesként vonzza a szemetet.

Mit lehet mindehhez hozzátenni? Szerintem semmit sem kell…