A politikai hatalommal való visszaélés

Simon Zsolt | 2021. július 20. - 09:23
Az állam hatalmi apparátusa nem szolgálhat a politikai ellenzék likvidálására.

Az egyik résztvevő elmondása alapján ma már tudjuk, hogy Kaliňák minisztersége és Fico kormányfősége idején az ilyen jellegű találkozókon bőszen készítették elő Kiska volt köztársasági elnöknek, és az akkor ellenzéki Matovičnak, az OĽaNO elnökének a diszkreditációját, ami az állami közisztviselői hatalmukkal való durva visszaélést jelenti.

Ez elemi bizonyítéka annak, hogy a Smer és lelkes csatlósai, valamint az oligarchák bármit megtehettek az országban. Törvények felett álltak, és a legmagasabb politikai körökből voltak védve. A „mi emberünk” politikai jelszó mentén darabjaira szedték a jogállamot.

Nemcsak éltették a korrupciót, a klientelizmust, hanem bárki ellen felléphettek és diszkreditálhatták a közélet színpadán. Ennek a módszernek pedig vajmi kevés köze van a demokráciához.

A felelősség pedig nemcsak a Smert terheli, hanem volt koalációs partnereit, a Hidat és az SNS-t is. Ők nyújtottak politikai menedéket a legnagyobb kormánypártnak a jogsértések elkövetéséhez. A Smer-kormány működéséről eddig ismert tanúvallomások mementóul kell szolgáljanak mindannyiunknak, jól mutatják, mit működtett itt Fico, Kaliňák, Pellegrini, Bugár, Danko és társaik.

Normális körülmények között már réges régen a politikai szemétdombra kellett volna kerülniük.

Ha azt megtették, hogy az államhatalom eszközeit szabadon használva a köztársasági elnök hiteltelenné tételén dolgozzanak, akkor nyilvánvaló,  hogy tudtak az újságíró ellen készülő merénylet szándékáról is, hiszen kutakodásaival az egész magas apparátust veszélyeztető „zavarrá” lépett elő.

Napjainkban az ellenzéki vezetők azon versenyeznek, hogy megdönteni azt a kormányt, ahol ők már nem állnak a törvények felett. Ezért sem volna szabad elfeledkezni arról, hogy mi minden szárad a lelkükön, ahogy arról sem, hogy ki szövetkezett velük és süllyedt a szintjükre, és csukta be a szemét a történések előtt.

A jelenlegi kormánynak pedig minden hibája és kormányozni alkalmatlansága ellenére sem volna szabad visszakanyarodni  a sötétségbe és a maffia korszakába.

Az ország a polgároké és nem a törvény felett álló önkényes csoportoké.