Politikai kultúra a mai kultúra része - Mérsékelt demokrata értékelés kultúra ma tükrében

tagholnap | 2018. június 2. - 11:29
Mérsékelt demokrata politikai vélemény, hogy a választás a politikai kultúrák közötti választás volt vidéken és Budapesten. Országbíró Zoltán politikai megfogalmazásában: "A politikai kultúra a mai kultúra mára túlterjeszkedő része"

 

Történelem és kultúra változásai semmilyen módon teljesen szét nem választhatóak.

Mérsékelt demokrata politikai gondolkozás alapján, a történelem és politikai kultúra teljes elkülönülése sem lehetséges.

A 2018-as választás kiemelkedő tanulságai közé tartozik ma már mindez.

 

Merre vezetnek a választások szabályainak módosításai?

Politikai tér állandóan változik!

 

Magatartás a politikai tér örvényében és a politikai konfliktusok kezelésének mintái, együttesen a politikai kultúra részei.

A választások győztese az erőpolitika, állami függőségpolitika politikai kultúrájára adott mintát, a több évtizedes - már felejteni akart -politikai kultúra visszahozásával.

 

Politikai termékek, politikai kultúrák társadalmi csoportonként eltérhetnek, sőt átforduhatnak.

Nem tekinthető véletlennek, hogy független, alkotó művészek egyre többet emelik fel szavukat a rossz politikai kultúra jelenségei miatt.

 

Mésékelt demokrata álláspont, hogy a konstruktiv mértéktartó politikai magatartás mellett, a pragmatikus és Európa-barát, humanista politika adhat legtöbbet Magyarország valódi sikereihez.

Politikai kultúra része, hogy egy kormány a társadalmi csoportok káraira milyen mértékben ügyel a döntései előkészitésekor! (Bennragadó diplomák ügye, egészségügyi anomáliák miatti halálesetek, családi vállalkozások tömeges sorvadása stb.)