Reakció a Híd programbemutatójára

Kovács György | 2020. január 18. - 13:12
Több éven keresztül ültek a parlamentben, most ráébredtek, hogy elhanyagolták az egészségügyet.

Noha a Híd még át sem lépte a parlament küszöbét, s a legújabb felmérések sem jósolnak a pártnak sok jót,

már most feltételeket szab,

s azt tervezgeti, milyen szerepet tölt majd be a kormányban. Olyan ez, akár egy családi autóvásárlás. Bár még azt sem tudják, lesz-e pénzük az új járműre, már azon vitáznak, ki fog elöl ülni. A magyar kisebbséget hosszú éveken át képviselő párt (amely a kisebbségek védelmezőjeként tünteti fel magát) bemutatta a februári parlamenti választásokra összeállított programját. Ahogy a pártelnök is hangsúlyozta, stratégiájuk kis politikai lépéseken alapul, ezért reális és teljesíthető. Fő témájuk az orvoshiány, a támogatási rendszer, a két év óvodakötelesség, a szak- és főiskolák problémája, a szakemberek hiánya, illetve a nyugdíjasok hosszútávú gondozása volt. Tehát a sajtókonferencián említett elsődleges programpont az egészségügy volt. Ezzel nyitott a párt, amely ez idáig a közlekedésügyben és a környezetvédelmi minisztériumban tevékenykedett,

és fogalma sincs az egészségügyről.

Az említett párt végre tudatosította, hogy Szlovákia hiányt szenved orvosokból és képzett egészségügyi dolgozókból. Ez azonban nem akut, inkább krónikus állapot, amely fokozatosan súlyosbodik. Mindez a hatalmon levő kormány rossz döntéseinek eredménye. Az ő döntéseiknek és az orvosok alulértékeltségének köszönhető, hogy az egészségügyi szakemberek külföldre kényszerülnek. A szomorú valóság az, hogy a felmérések szerint Dél-Szlovákia lakosainak egészségügyi állapota és egészségügyi ellátása átlagon aluli. Talán mondanom sem kell, hogy azoknak a szlovákiai magyaroknak a többségéről van szó, akik korábban bizalmat szavaztak ennek a pártnak, hogy a parlamentben képviselje őket. Visszatérve a Híd programbemutatójához, a párt továbbra is szerepet akar vállalni a kormányban (ismét kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem társul a SMER-rel). A Híd parlamenti frakciójának elnöke, Bastrnák Tibor decemberben még így nyilatkozott: „Ha a Híd a választások után bekerül a kormányba, a közlekedésügyi és a környezetvédelmi minisztériumban kér szerepet. Pártunk hivatalban lévő, kiváló környezetvédelmi és közlekedésügyi miniszterekkel büszkélkedhet. Listavezetőnk sikeresen irányítja a közlekedésügyet. A pártunk ezt a két kormányzati szervet részesíti előnyben, nem az egészségügyet.”

Tehát, kedves polgártársaim, hagyják,

hogy továbbra is az orruknál fogva vezessék önöket, vagy változást szeretnének?

Egy olyan képviseletet, amely megfelelő képességek és lehetőségek birtokában változtatni tud azon, ami a régió számára a legfontosabb?

A Magyar Közösségi Összefogás pártjának egészségügyi szakértője vagyok. Felajánlom az évek során szerzett menedzseri tapasztalataimat, amelyeknek köszönhetően sikeresen irányítottam Szlovákia legnagyobb kórházát is. Elengedhetetlennek tartom a regionális különbségek kiküszöbölését, az életszínvonal növelését, s az ország többségre és kisebbségre való tagolásának megszüntetését. Mindannyian ugyanazon ország adófizető állampolgárai vagyunk, függetlenül attól, milyen népviseletben járunk és milyen nyelvet beszélünk.

A szerző a Magyar Közösségi Összefogás 48-as sorszámú jelöltje.

 

politikai hirdetés - PR