Google Glass: utópia vagy közeljövő?

Rigó Konrád | 2013. március 21. - 00:39
Az egyik legjobban figyelt interaktív fesztiválon a várt start-upok helyett egy mamut tarolt :) A Google Glass ripsz-ropsz felkerül a fejünkre.

Az South by Southwest egy igazán egyedi fesztivál, hiszen egyáltalán nem a kockafejűekről, technolóogiai geekekről szól. Az austini esemény zene, film és interaktív kategóriában pezseg minden évben cca 10 napon keresztül.

Szokás szerint az új technológiák terén a start-upok mutatják meg magukat és jutnak így nem kevés buzz-hoz. Az idén ez másképp volt. 

A Google Glass projekt, ami egyszerűen leírva egy kütyüvel felszerelt interaktív szemüveg - kicsit sarkítva egy fejre szerelt smartphone.. Ezzel sok minden más mellett beszélhetünk egymással, bevásárló listát-, teendőlistánkat tartjatjuk naprakészen, elnavigál minket A-ból B-be, stb. A konferencián már a New York Times app-et és a hangfelismerőnek köszönhetően a Gmail integrációt is bemutatták. A videó jól bemutatja hogy képzlei a Google az életünket.. 

De hogy miért érdekes mindez? Hiszen évek óta tudjuk, hogy a Google fejleszti ilyen technológiát. A parameter.sk is beszámolt már róla. Amire rá szeretnék mutatni az az, hogy nagyon úgy fest, hogy 2013-ban megérett a piac is arra, hogy elfogadja az emberek pedig már el tudják képzelni, hogy hordják ezt az újdonságot. Mert ugye, timing is everything.  

Nagyon sokan vélik benne felfedezni az új démont, azt ami magánszféránk utolsó zónájába is betolakodik, és ezzel hatalmas veszélynek tesz ki bennünket. Ráádásul Cyborgokat csinál belőlünk :)

En úgy gondolom, hogy nincs mitől tartanunk. Sőt, széles mosollyal köszöntsük és leginkább ismerjük meg alaposan. Nem ez az első olyan újdonság, ami borzolja a kedélyeket. Gondoljunk csak a smartphone-okra, vagy akár a sima mobilokra. Ettől nagyobb forradalmat és életmódváltást nehéz lenne találni az közelmúltból. Az a forradalom úgy történt meg, hogy észre sem vettük - erről legalább már jó előre tudunk. És természetesen, a szabadságunkat semmi nem korlátozhatja, hiszen mint minden ilyen kütyünk, ezen is lesz egy kikapcs gomb. 

/2013.3.25: Még ehhez egy rövid kiegészítés: Sokan, azt állítják, hogy a Google Glass és hasonló projektek csak egy sima átmenet a bionikus technológiák felé. Parviz professzor Washingtonban pl. bionikus kontaktlencsén dolgozik ami kapásból toppolja Google Glass-t. Az itt látható YouTube videó teljesen prímán mutatja hol tartanak és mi lehet a vége: 

--
Komolyan gondolja a céljait a weben? Keressen meg egy ingyenes konzultációra! Itt dolgozom: Brainsum online reklámügynökség