Egy japán karatemestertől hallottam

Rozbroy Viktor | 2007. július 16. - 10:00
És tetszik. A japán karatemester azt állította, hogy az emberi életnek két egyenlő hosszúságú ciklusa van. Az első a születéstől hatvan éves korunkig tart. A második hatvan éves korunktól, amíg meg nem halunk – azaz százhuszadik életévünkig.

Vegyünk egy példát. A nagymamám 76 éves. Még csak 16 éve lépett be életének második ciklusába. Ami azt jelenti, 44 éve van hátra. A nagymamám 44 évvel ezelőtt 32 éves volt és meglehetősen egészséges. Azóta operálták vesekövekre, cukorbeteg lett, kétszer kellett befeküdnie infúzióra kórházba, gyakran vérzik az orra és mindene fáj (máj, lép, szív, vese, fej stb.). Élete összes betegségének kilencven százaléka az utolsó tizenhat évben zúdult rá. Ha egy függőleges tengelyen betegségeinek gyakoriságát, az azt metsző vízszintes tengelyen pedig az életkorát jelöljük, akkor egy exponenciálisan növekvő görbét kapunk, ami egyre meredekebben ível felfelé. Ez azt is jelentheti, hogy 120 éves korára (100 éves korára) egy nagy, összefüggő, kiterjedt, rendkívül sokrétű betegség lesz az egész ember – sőt, még valószínűbb, hogy a görbe csak közelít a 120-as (100-as) értékhez, soha nem éri el. Életképtelen lesz. (Az érintettek számomra szentek és érinthetetlenek: nem kergetem sírba nagymamámat, csupán az ő betegségeit tüzetesebben ismerem, mint mások nagymamáinak betegségeit.)

Megnéztem: Japán népességének várható élettartama 75 év felett van. Ezzel a világ elitjéhez tartoznak. De arról senki nem beszél, hogy 120 évig élnének. És azt is megnéztem, kik élnek a legtovább a földön. Azt állítják, a saolin papok. Nekik ugyanis vannak mindenféle praktikáik, amivel meg tudják hosszabbítani az életkort. Például mozgásgyakorlatok, gyógyfüvek, ilyesmik. A hatvan éves saolinnak állítólag olyanok az izomrostjai, mint egy 30 éves másnak. Száz éves saolint látni nem ritkaság. 120 évre ők is ritkán kapaszkodnak fel.

Hogyan lehetséges mégis, hogy a japán hagyomány két egyenlő, hatvan éves ciklusra osztja fel az ember életét? Hogyha sehol a világon nincs olyan, hogy „120 évig élnek”? Gondolom, van magyarázat. Mindig van magyarázat. És biztos, hogy a japán életciklusok magyaráztánál mi sem egyszerűbb…

Erről jut eszembe: lenne türelmünk 120 évig élni?