Rózsakert a rózsaligetben

Sok érték és kincs van a városunkban. Emberek, akik teszik a dolgukat. Nem azért, mert bármi elismerést várnának cserébe, csupán azért, mert úgy érzik, ez a kötelességük. Az elhivatottságuk, a szó legnemesebb értelmében vett megszállottságuk vezeti őket. A mi dolgunk felismerni és elismerni a munkájukat.

Győry Szilveszter kertje zsebkendőnyi, ennek ellenére napjainkra a gyűjteményében közel 700 fajta és néhány botanikai faj található. Ez Szlovákiában kétségkívül a legtöbb fajtát számláló magángyűjtemény. Érdekessége, hogy megtalálható benne a legtöbb magyar nemesítésű rózsa. Gyűjteménye érdekességei a „legek” Szlovákiában: Legtöbb magyar nemesítésű rózsa egy gyűjteményben, több mint 30 szovjet-nemesítésű rózsa, több mint 150. mini és talajtakaró rózsa, egy gyűjteményben. A nemesítési kódja kezdetben „RY” volt, később áttért az új nemzetközi három betűs kódra a „RYS”- re. A kód a nevéből van stilizálva, győRYSzilveszter nevet takarja. Nemesítéseinek az eredménye az első szlovákiai nemesítésű talajtakaró rózsák, ramblerek, mikro-minik, mini flórák, miniatűr parkrózsa és miniatűr talajtakaró-rózsa kinemesítése. Ugyancsak hobbiból foglalkozik rózsanemesítéssel, idáig csaknem 100 fajtát tudhat a magáénak. Saját elmondása szerint főleg a törpe és a talajtakaró rózsák nemesítése iránt érdeklődik. Tagja az Angol Királyi Rózsagyűjtők Szövetségének, kapcsolatokat ápol több külföldi rozáriummal, rózsái eljutottak egészen japánig, tanácsait kérik neves szakemberek.

Arra gondoltam, kéne csinálni Szerdahelyen egy rózsakertet a tiszteletére és mindenki más örömére, gyönyörűségére, ahová a tervek szerint telepítenénk Szilvi bácsi saját nemesítésű rózsáit , illetve az Ő általa javasolt egyéb fajtákat. A teljes szakmai felügyeletet biztosítaná, beleértve a majdani szakemberek kiiskolázását a rózsák ápolását, metszését illetően. A bokrok meg lesznek címkézve, kis táblák hirdetik majd a fajtáját, illetve egy rövid leírást arról, hogy kinek a nevét viseli a rózsa. Lesznek padok is. Magánemberek vehetnek meg egy-egy padot szeretteiknek vagy azok emlékére, rá is kerülhetne egy üzenet az illetőtől. Vagy, ugyanúgy megvehetnének magánemberek rózsatöveket, és azt is egy kis tábla hirdethetné…de még mielőtt nagyon elfutottak volna velem a lovak a képzeletem mezején, gyorsan leállítottam magam, nehogy ez is csak egy “álmodj királylány “ című történet maradjon a fejemben.

Óvatosan elmondtam az ötletem Ravasz Mariánnak, aki azonnal meglátta a rózsakert helyét a Rózsaligetben. Megtervezte, előterjesztettem a megfelelő helyeken és ma a testület áldását adta, sőt a költségvetésből kerül az infrastruktúrára is. A mi dolgunk beteremteni a rózsákat, a padokat, ahogy megálmodtam.

Még mindig nem tudom hová tenni ezt a sikert, és sajnos a 17 évnyi tapasztalat az önkormányzatban ellátott némi agyafúrtsággal, nem értettem, mi ez az egyöntetű igen. Pont nekem. Még az is az eszembe jutott, talán nagyobb esélye lenne, ha másvalaki terjesztené be az anyagot…Mindegy, ezzel nem foglalkozom, örülök, mert ez egy win-win helyzet, és örül a lelkem is. Az egyik pad tulajdonosa én leszek,  a nagyanyám és szüleim emlékére áll majd ott, akik szerettek és tanítottak.

Szeretettel,

Ági