A sajtó szabadsága a te szabadságod

Rigó Konrád | 2022. május 3. - 22:42
A sajtó szabadsága a legtöbb ember számára elvont dolog; miért is gondolkodna el bárki azon, hogy az ujságíróknak szabadon kell tudni dolgozniuk, a mediális piacnak fejlettnek és sokrétűnek kell lenni? Ha azt mondom azért, mert a média szabadsága a te szabadságod is, talán kicsit közelebbi lesz a gondolat.

Amint egy telefont fogsz a kezedbe és posztolsz vagy csak megosztasz itt a facebookon valamit a média részévé válsz. Hatalmas szabadsággal teheted meg mindezt.

Ugye egy percig nem szeretnéd ha korlátoznának? Teljesen igazad van.

Így van ez a sajtóval is. Ám pontosan úgy, mint a sajtóra, rád is azonnal hatalmas felelősség hárul. Ha nem akarsz manipulálni, félrevezetni, átverni embereket akkor a információnak hitelesnek kell lennie. Ez nem olyan nagy feladat, ezt mindenki győzni tudja a jó öreg “ellenőrizd a forrásaid” felkiáltás jegyében. 

Ellentétben a sajtónak egy rakás más feladata van, ahol a forrásra felhszanálására, a szerzőre és a szerkesztőre is komoly játékszabályok vonatkoznak, azért hogy amit olvasunk, az hiteles, megalapozott és megbízható legyen.

Azért, hogy amikor egy hírt vagy egy véleményt megosztunk itt, akkor biztonságban legyünk, hogy nem vezetünk félre senkit. 

Ezért kell a média szabadságáért, ha kell tűzbe is menni, mert csak így kaphatunk reális képet a világról magunk körül. Senki nem szereti, ha féligazságokkal illetve félhazugságokkal tömik, senki nem szereti ha palira veszik. Ha kiállunk szabad és erős sajtó mellett, akkor a szabadságunk mellett állunk ki. A sajtó szabadsága mindannyiunk szabadsága.   

A sajtó szabadsága a te szabadságod.

(A sajtószabadság világnapja, Május 3.)