Sok hűhó a semmiért - vagy miért is baj az ha egy szervezet energikus...

Samu István | 2013. március 12. - 00:47
Ez most nem jött össze "Richelieu". A nemzetpolitika pártpolitikai csatározások fölötti együttes cselekvés.

Tiszteletem minden Kedves ismerősömnek. Néha tegnapon mosolygok és egy pár pillanat múlva szomorú vagyok. Helyzet van. Még 2006-ban alig 27 évesen beléptem mondhatni érdeklődőként a politikába, 2009-re megértem - főleg lélekben - egy nagyobb horderejű munkára, szervezetet kezdtünk építeni egy aranyos szűkkörű csoportosulásból, ez lett a Via Nova - Új Út. Mára kinőtte magát olyannyira, hogy bizonyos körök, akik nem az elvégzett ÖNZETLEN közösségi munkájukról híresek, megijedtek a Via Novától. Azért tartottam a fentieket fontosnak leírni, mert két napja lépten nyomon azt olvasom szerencsétlen "fizetett" vagy kisvilágukba meredt egyébként álnéven fórumozó egyénektől - akik lehetnek akár ugyanazok, hogy mi meggazdagodtunk az Ő pénzükön mint politikus palánták :-) PFFFF... Nem semmi. Kinek a pénzén? Ki gazdagodot meg? Miből is? Lehet, hogy mi via novások nem is tudunk arról, hogy gazdagok vagyunk?? (Én biztos, hogy nem tudok róla és a rosszabb az, hogy még csak nem is érzem). De jó is lenne, akkor talán sok rendezvényt megtudnánk akár a mi magunk erejéből, személyes keretünkből szervezni és rendezni, gyakorlatilag eljuthatnánk mindig mindenhová az egész országban, nem számítana utiköltség stb. Az az érzésem, hogy itt már mindenkinek az irigység ki gumizta a maradék eszét (elnézést a kifejezésért de ez most ide illet kb. a jelenlegi felvidéki helyzet szintjéhez)...hm. Szóval öntsünk tiszta vizet a pohárba a zavaros tegnap után.

 Tegnap megjelent a sajtóban, természetesen a magyarországi pletyka-bulvár, ugyanakkor ország- és nemzetmegosztó sajtóban (ATV) a Jobbik kikezdése - ami nem szokatlan azon tévécsatornán - csak egy új elem is megjelent a magyarországi bal-liberális médiában, belekeverték a határontúliakat is - hadd osszák ott is fel a tábort magyarországi mintára. (Igaz Felvidék már így sem egységes). Az érdekesség, hogy Felvidékre ezt gyorsan valakik áttranszformálták, természetesen nem véletlenül. Őket zavarja leginkább a Via Nova gyűjtőszervezeti pozíciója. Szóval kikezdték a Via Novát mondván, hogy a Jobbikhoz kötődik. Na ezért van helyzet. Megkezdődött bizonyos körök aknamunkája, amellyel marginalizálni szeretnék a túlságosan is aktív Via Novát.
Amióta hivatalosan is a nemzetstratégiai dolgokért felelek a Via Novában, mindenhol kijelentettük, hogy a Via Nova számára a nemzetpolitika pártpolitika feletti!! Kértük a magyar pártokat, hogy ezt értsék meg. Kiépítettünk együttműködési stratégiát partneri viszonyt a Fidelitasszal és az IKSZ-szel. A többi magyarországi politikai erőt (érdekvédelmi politikai szervezetet) sem tartjuk megkerülhetőnek, hiszen ők is magyar emberek szavazatai alapján törvényesen szólnak bele az anyaország működésébe (ki így - ki úgy). Azt, hogy a magyarországi politikai pártoknak mik a belső politikai céljai, azt mi nem tudhatjuk, nem is vállalhatunk érte felelősséget (pl. Jobbik belső politikai célkitűzése, Fidesz, MSZP stb). Azonban ha képviseli a határon túli magyar érdekeket, vállalja az összmagyar érdekérvényesítés szellemiségét, kínál alternatívákat a határon túli problémák megoldására, akkor van keresnivalója a velünk való munkakapcsolatok építésében és az mindegy, hogy azt liberálisként, baloldaliként, nemzeti konzervatívként vagy nemzeti-radikálisként fogalmazza meg... Én úgy érzem partnerként a kárpát-medencei magyarság ügyeinek küzdelméből senkit sem rekeszthetünk ki. A kulcsmondat tehát: a nemzetpolitika pártpolitikai csatározások fölötti együttes cselekvés.

Tisztelettel Samu István a Via Nova elnökhelyettese és az MKP országos elnökségi tagja 2012 óta.