Hazug lejárató kampány a Martosi Szabadegyetem ellen - sajtónyilatkozat

Samu István | 2013. augusztus 9. - 01:47
Mivel a via nova hivatalos sajtónyilatkozatait "ritkán veszi át" a paraméter, kénytelen vagyok a blogomban közölni. :-) Szóval ennyit a cenzúráról.
Sajtónyilatkozat 2013. augusztus 8.
 
 
A Martosi Szabadegyetem megszervezésének bejelentése óta támadások kereszttüzében állnak a szervezői, különösen a Via Nova ICS és a Selye János Egyetem HÖK. Legújabban a rendezvény területére beengedett könyvárusok egyikének standján lefényképezett, Cion Bölcseinek Jegyzőkönyve című, eredetileg 1903-ban, Oroszországban megjelent anticionista kiadvány reprintje miatt indult be a hangulatkeltés. A könyv alapján az egész rendezvényt és rajta keresztül a szervezőket is az antiszemitizmus igaztalan és teljesen megalapozatlan vádja érte.
A Via Nova és társszervezői alkotta szervezőcsapatnak sem lehetősége, sem szándéka nem volt a könyvárusok kínálatának cenzúrázására, hiszen a cenzúra az ideológiailag terhelt, diktatórikus rendszerek jellemzője. Mindazok, akik a cenzúrát kérik számon a szervezőkön, ezáltal a diktatórikus rendszerekkel helyezkednek egy platformra. A szervezők elhatárolódnak mindenféle származási, vallási, vagy meggyőződésbeli alapon történő hátrányos megkülönböztetéstől és az ilyen alapon történő gyűlöletkeltéstől, valamint a diktatórikus módszereket követelőktől is.
A Martosi Szabadegyetem a vélemény és információáramlás szabadságának jegyében jött létre, s ezért az ott árusított tárgyak, könyvek – ennek a szabadságjognak a szellemében – nem vethetnek sem árnyat, sem fényt a szervezőkre. Akik a szabadságnak és a diktatúrának ilyen jellegű, alattomos összemosásához és a rágalmazáshoz eszközéhez nyúlnak, azokat határozott cél vezérli: egy meggyőző sikerrel bemutatkozó, értékteremtő rendezvényt akarnak bemocskolni. A Via Novát megdöbbenéssel tölti el a rosszindulat és az irigység ezen megnyilvánulása, és határozottan visszautasítja a Martosi Szabadegyetemet, valamint annak szervezőit lejárató, hazug törekvéseket.
 
-vianova-