DH – Dunaszerdahelyi Humorvilág

Sebök Pál | 2013. május 28. - 07:44

A mai reggelem azzal telt, hogy a reggeli kávém mellé INGYEN (ehhez a szóhoz még visszatérek) kaptam a dunaszerdahelyi DH-t. Így bele is lapoztam. Egy idő után azon kezdtem gondolkodni (néha azért én is szoktam) hogy mi a fenét olvasgatok, és hogy ennek a színes papírcsomagnak vajon mi a célja és küldetése!?!

Elkezdtem olvasni az autóbusz-pályaudvar bontásáról készült cikket. A szlovákul írt cikket olvastam elsőként.  És eldöbbentem! Na de mindegy, olvasom magyarul is, nehogy már félre értsem. És újra nem értem.

Itt a szlovák verzió, amiből az a sugallat érkezik, hogy ez a színes papírcsomag egy „humorvilág,” amely célja kéthetente megnevetetni bennünket.

De akkor a magyar verzió miért olyan komoly hangzású?  Vajon csak a szlovák olvasóknak akarták feldobni a kedvét ezzel a vicces újsággal?  És még mindig nem értem. A magyar olvasótól vajon miért veszik el ezt a felvidítás lehetőséget? Pedig a sok infót biztosan szívesebben olvasná a polgár, poénokkal körbe véve. Nemde?

De most komolyan. A dunaszerdahelyi kéthetente megjelenő, városi hivatal által kiadott és finanszírozott újság, porba tiporja a kétnyelvűséget, mert szégyen a szlovák fordítás benne. Lassan azt gondolom, kisseb kár következne be, ha csak magyarul jelenne meg, vagy már úgy sem! És ha ezt a városi újságot (remélem, hogy nem) kézbe kapja egy turista, akár szlovák, akár cseh, el sem tudom képzelni mit fog gondolni rólunk. Igen, rólunk, a lakosokról is. Egy hivatalosan kiadott színes papírcsomag, amelyben nem ad a város, sem a kiadó, sem senki más, annyi tiszteletet az itt élő szlovák, magyar-szlovák lakosoknak, hogy a városi újság szlovák fordítása legalább megközelítse a szlovák nyelvet. És mielőtt valaki harcba szál velem, olvassa azért még tovább cikket.

És itt visszatérnék ahhoz a szóhoz, amit az elején írtam. INGYEN. Ez a városi hivatal által kiadott újság nem ingyenes! Ezt az újságot mi lakosok fizetjük. A mi befizetett adónkból megy nyomdába ez a …. minek is nevezzem - újság. Így azért elvárhatnánk, hogy ne nézünk ki teljesen komikusan miatta, sőt, mivel a városi hivatalról szól, értsük is meg! És akkor már nem is merem kérni azt a kis szabadság jelét, hogy az újság legyen pártatlan.

A végen azért még kitérnék a „Soron kívül kedden is volt ülés” cikkre. Marián Ravasz felszólalása:

„..a VMK mögötti parkoló autósok beesnek az ottani mélyedésbe. A polgármester szerint ezek a kocsik tilosban parkolnak, ráadásul a pirosan kicsempézett járdán.”

Most ebből én azt értem, hogy van ott gödör-mélyedés, de a kocsiknak nincs ott mit keresniük, mert az egy pirosan kicsempézett járda. Járda, ahol a gyalogosok járnak. De ott akkor lehet mélyedés? A szegény polgár csak törje ki a nyakát, ha már arra megy. Különben is. Mit járkál össze-vissza a városában bárki is!