DH-Dunaszerdahelyi Humorvilág 5.: Bevásárló zóna – a nyugalom szigete!

Sebök Pál | 2014. május 12. - 19:03
Mi lehetne szebb és jobb, mint a pénteki posta közt bújó Dunaszerdahelyi Hírnök új száma. Azért bárki bármit is mond és szidja, én azért mindig megadom az esélyt a becses szerkesztőknek, és a felkínált anyagot átolvasgatom. Ez most is így történt.

              A múltkori, nevezetesen a 6-os szám 10-ik oldalán, arra lettem figyelmes, milyen demokratikus lett ez a lap. Mert hát helyet adott, egy egész oldalt, egy kedves városi lakos megszólaltatására. Ezt nagyra becsülöm és remélem, hogy ez hagyomány marad. Azért tartom ezt fontosnak, mert sokszor az ellenzéknek tartott MOST-HÍD városi képviselői sem kapnak ekkora teret a bánatuk kinyilvánítására! Ezért is szeretnék megkérni minden kedves lakost, ha bármi gondja-baja van, írja meg a DH-nak, és kérje meg a kedves szerkesztőket, hogy jelentessék meg az írásukat! Használjuk ki az adott lehetőséget. Én is majd kipróbálom. Bízom benne, hogy nem csak a város vezetői ismerősi köréből való panaszokat fogják lehozni! Nagyot csalódnék.

A 6-os számban a kedves polgár a városi nyitvatartási rendeletről írt, a helyzetükről a PRESTIGE bár mögötti utcában. Annak rendje és módja szerint a most aktuális 7-es számban, gondolom törvényből kifolyólag - szóval muszájból, megjelent a PRESTIGE bár reakciója is az írásra. Ezt is már a demokratikusan gondolkodó dunaszerdahelyi lakosság többsége vehetné "új szeleknek" a lap életében, mert a lapban megjelentetni egy véleményt, nem éppen rózsa kertben való séta! De a törvény az törvény! Még a DH számára is.

Ami viszont érdekes volt, hogy erre reakcióra, mindjárt reagált maga a városi hivatal is. Szóval, csak hogy értsük. Volt egy panasz, arra volt egy ellen reakció, ami mellé mindjárt csatolták az újabb ellen reakciót. Ez sem mindennapi! De én ennek is tudok örülni, mert hát, amit a városi hivatal összehozott abban az írásban, az az új urbanizmus definíciója!

De menjünk szépen sorjában.

Nyitvatartási rendelet

Mint a városi építészügyi szakbizottság szakértői tagja, én is találkoztam a tervezett rendelettel. És a véleményem a következő. A rendelettel részben egyet tudok érteni. De csak részben! Számomra az a probléma, hogy a rendelet olyan már létező üzemeltetőket érintene és károsítana, akiknek azelőtt maga a Városi hivatal adta ki az engedélyt az üzemeltetésre, és a nyitva tartásra is. Most képzeljük el. Beadom a kérvényeket, elintézem az összes szükséges engedélyt. Miután ezeket megkapom, bele fektetek egy halom pénzt, és megnyitom az álmaim kávézóját.

Erre mit lép a hivatal? Egy városi rendelettel tönkre vágná a megélhetési lehetőségem, semmivé váltaná a befektetett pénzemet és időmet. Mindezt miért is? Hisz az én kávézóm megfelelt minden törvénynek, minden előírásnak, sőt még a városfejlesztési tervnek is! Akkor most mi van? Most akkor ezt mindenki jól gondolja át. Én, mint kávézó tulajdonos nem sértettem törvényt. Miért engem akarnak büntetni a rendelettel?!?!

Hol a hiba?

A városnak van egy városfejlesztési terve (szlovákul Územný plán mesta), amely a város területén szabályozza az építkezést. Konkrétan előírja azt, hogy a város melyik részén mit is építhetünk, üzemeltethetünk. Valahol csak családi házak, valahol lakóházak, valahol ipari építmények. És néha egy kis zöld, de ezt csak mint érdekesség írtam ide. A városfejlesztési tervről egy külön blog sorozatot lehetne írni!

Az említett bár olyan zónába esik bele, amit úgy neveznek „Multifunkcionális kereskedelem és szolgálatok zónája.” Ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken épülhet üzlet helység, iroda helység és minden más mellett szórakozó hely is (konkrétan írva szlovákul – zábavné podniky). Hogy tudjuk elképzelni, ezek olyan területek, amilyenen a városi bevásárló központok állnak, mint a MAX, HYPERNOVA vagy akár a TESCO.

De visszatérek a városi hivatal DH-ban megjelent nyilatkozatához:

        "Egyébként épp azért lett kialakítva az említett multifunkcionális kereskedelem és szolgáltatások zónája a városfejlesztési tervben, hogy védje a terült előtti út zajszennyezéstől a mögötte lévő családi házak nyugalmát, nem pedig azért, hogy a zajszennyezés forrása legyen”

Most vagy én adom vissza a diplomámat, vagy az, aki így érvelt a városfejlesztési terv kidolgozásánál. És még persze az is, aki ezt itt a hivatalban elhiszi!

Aki úgy gondolja, hogy a családi ház zónák zajvédelmét egy „MAX bevásárló” zónával kell levédeni, az vagy teljesen inkompetens, vagy csak a lakosokról gondolja azt!

Példa. Családi házat szeretnél venni. Akkor a "nyugis" zajvédő bevásárló központ mellet veszed meg a házikódat, vagy például a város szélén, ahol van kis erdős sáv?

 

Kedves városi hivatal!

Ha a szíveden viselted volna annak idején a Galántai út melletti családi ház övezet zajszint problémáját, amely egy forgalmas úttól keletkezik, akkor:

      • A városfejlesztési tervben zöld zónát tervezel be az út mellé vagy,

     • nagyobb távolságot írsz elő a zóna és az út közt vagy,

      • a családi ház negyed tervezése részévé elő írtad volna a zajszint tanulmányt, és annak eredménye alapján, zajszint terjedés elleni akadályt építetsz a befektetővel!

Amit biztos nem csináltál volna, ha a szíveden viselted volna a házak lakóinak gondjait:

    • Nem létesítesz multifunkcionális kereskedelmi és szolgáltatások zónát a családiház övezet mellé!

 

          Remélem, érthető volt ez a rövid irományom. A fent említett probléma nem egyedi a városunkban. De vajon ki tehet arról, hogy „szórakozó hely” zónák legközelebbi szomszédjai a lakó zónák? A PRESTIGE bár üzemeltetője? Szerintem nem. Azért nem értek egyet a tervezett zónásítással a nyitvatartással kapcsolatosan, amely visszamenőleg változtatja az üzemeltetés feltételeit.

Sajnos városunk városfejlesztési tervének nem ez a egyetlen pici kis hibája. Érzésem szerint a múltban, konkrétan 2005 óta, a terv fő célja az volt, hogy az olcsó termő földből csináljon drága építkezési telkeket. Minden más, mint a forgalom fejlesztés, zöld zónák létrehozása, globális városi parkolás, csak mellék terméke volt a tervnek, igazi megoldások és szabályozások nélkül!