Tudatlanság, törvénysértés vagy korrupció a Városi Hivatalban?

Ez az írásom arról szól, amit a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal egyik fő problémájának tartok. És, amit sokan közülünk érzékelünk, ilyen vagy olyan formában, a hivatallal szemben. És amit meg akarok, meg kell változtatnunk!

 

De jöjjön a történet. Amit itt olvastok, az megtörtént események alapján lett feldolgozva!

2012 – 2013-ban a Városi Hivatal sorban szólította fel a dunaszerdahelyi ingatlantulajdonosokat, hogy a nem éppen törvényes kisebb-nagyobb építményeik körül tegyenek rendet. Egyszóval intézzék el, utólagosan, a törvényes engedélyeket az illegális „fekete-kutyabódékra”!

Én személyesen is annak a híve vagyok, hogy legyenek a dolgok rendbe rakva. Úgy, ahogyan az a nagykönyvben le van írva. De! Itt az a fránya DE! Tisztelem a hivatalnak azt a döntését, hogy esélyt adott a lakosoknak arra, amit a múltban elmulasztottak. De amíg itt pár négyzetméteres bódék miatt futtatta meg a szerdahelyieket, addig két másik többemeletes lakóháznál annyira jószívű akart lenni a hivatal, hogy törvényt és mások jogait figyelmen kívül hagyva járt el!

De folytatom a történetet.

Ez év júniusában kapott a cégem két értesítést a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal Közös építészeti hivatalától, amelyben értesítenek két építkezés engedélyeztetési eljárásának megkezdéséről a Kertész utcában Dunaszerdahelyen. Mindkét építkezésnél én voltam feltűntetve, mint tervező. Ebben még nem is lenne semmi érdekes, hiszen mint tervezőmérnök napi szinten kapom az értesítéseket. A furcsa csak az volt, hogy én nem emlékeztem arra, hogy terveztem volna oda bármit is mostanában! Ezért hát ellátogattam a hivatalba, hogy az érvényes jogszabály szerint betekintést nyerjek az engedélyeztetési iratokba.

     „Bocsi, meglehet én vagyok feledékeny, de nem emlékszem erre a tervdokumentációra” – ezekkel a szavakkal kértem meg a kedves hivatalnokot, hogy mutassa meg nekem a tervdokumentációt, ami egyébként az építkezési engedély kérelmének fő csatolmánya. És láss csodát. A tervdokumentáció hiányzott! Első gondolatom az volt, hogy mégsem vagyok még annyira feledékeny. De ez volt az utolsó pozitív gondolat, abban a pillanatban!

     „Hogy lehet, hogy tervdokumentáció nélkül elindítottátok az engedélyeztetési folyamatot? És mi alapján tüntettetek fel engem mint tervezőt? – kérdeztem tovább a hivatalnokot.

     „Azt ígérték, hogy majd te fogod tervezni, és majd később hozzácsatolják a tervdokumentációt. Így hát elindítottuk! – védekezett a hivatalnok.

Erre már nem tudtam válaszolni. Azt is tudni kell, hogy ehhez a folyamathoz hét (7!) napig lehetett hozzászólni. Utána lezárul! Hogy mikor akarták megterveztetni és hozzá csatolni, az számomra megválaszolatlan maradt.

Akkor összegzem. Ma már elég csak ígérni a hivatalnak bármit, bárkit és a hivatal megkezdi az engedélyeztetési folyamatot bármire. Most mindenki, aki építkezni szeretne, gondolom ugrál örömében. Hogy nektek nem ilyen a tapasztalatotok a hivatallal?! Hát nekem sem! Másrészt ez egyértelmű törvénysértés a hivatal részéről, ezért sem nagyon reklámozzák ezt a „felturbózott” hivatali eljárást. Talán csak a számukra legkedvesebbeknek ajánlják fel!

Még aznap kihasználva törvényes jogaimat, leállítattam mindkét építkezési folyamatot, és panaszt nyújtottam be az eljárásra a Városi Hivatalnál. Igaz, ez olyan mint amikor sajátmagunknak ellenőrizzük a matek dolgozatunkat! De egy próbát megért. Kíváncsi voltam, hogyan állnak hozzá az egyértelmű törvénysértéshez a saját házukon belül.

A választ egyenesen a polgármesterünktől kaptam, ahol beismeri, hogy a hivatali alkalmazott hibázott. Mivel nem keletkezett anyagi kár és a hiba csak kisebb kiterjedésű volt, nem részesült komolyabb megrovásban senki a hivatalban. Ehhez még majd visszatérek.

Az ügyben döntést hozott a Járási Ügyészség is, aki egyértelmű törvénysertést állapított meg a hivatalos eljárásban és Ügyészségi megrovásban részesítette a hivatalt!

 

Zárszóként visszatérek a polgármester válaszleveléhez. Az hogy egy fizetett hivatalnok és hivatalvezető egy ilyen „alapiskolás” hibát követ el, amivel, minden más mellett, mások jogait is sértik, az a polgármesterünk szerint nem nagy „baki”! Nem is csodálkozom, mivel ilyen olyan félrelépést, hazugságot és „alapiskolás” hibákat maga a polgármester is elkövetett az utóbbi néhány évben. A hivatal alkalmazottjai talán csak példát vettek tőle. Mert mi is történt? Semmi!

Az egész hercehurcának megpróbáltam megtalálni az okait. És ezek lettek a lehetséges válaszok:

1. Tudatlanság - Hivatalvezető és a hivatalnok szakmai tudatlansága. Ami azért nem valószínű, mert nem ma kezdték ezt a munkát. De ha igen, akkor nincs mit ilyen helyen dolgozniuk!

2. Törvénysértés - A törvény csak egy értéktelen, semmit-jelentő iromány a hivatalban. Ez azért már elképzelhetőbb, a múltban előfordult esetek után!

3. Korrupció - A befektető és hivatalvezető jó ismeretségi viszonya miatt volt ilyen segítőkész a Közös építkezési hivatal. Ki tudja? De ez a lehetőség akár korrupcióra és más visszaélésekre is levezethető lehetne! De hát olyan nincs a Dunaszerdahelyi Városi Hivatalban! De ami van, az a kettős mérce!

Bármi is legyen az ok, tudatlanságot, de főleg a törvénysértéseket és a korrupciót nem tűrhetjük meg a Dunaszerdahelyi Városi Hivatalban!

Ebben kérem a segítségeteket.

 

U.I.1: A balhét itt is az egyszerű hivatalnokra kenik rá! A leggyengébb láncszem!

U.I.2: Mi minden történhet a hivatal falai mögött, amiről nem is tudunk?!