Kampány után

Lassan itt a vége az őszi kampányolásnak. Életem első kampányát magam mögött tudva, gondoltam, megosztom észrevételeimet, tapasztalataimat. És persze írok picit még magamról, programomról és a médiákról is. Mindenki elhiheti, nekem is épp annyira tele a hócipőm a kampánnyal, mint nektek. Sőt!

Sokan mókának, bohóckodásnak, zaklatásnak tartják a kampányt. De milyen is volt igazából? Fárasztó. Nem azért, mert én egy fárasztó alak vagyok, csak azért mert egy kampány az fárasztó. Persze, még ott a család, munka és a mindennapi gondok mindemellett. De túléltem.

De, ide írok pár észrevételt a kampányidőszakról, amivel találkoztam:

- Ha valaki ismeretlen, suttogó hangon segítséget kínál telefonon, az nem azért van, mert alvó kisbaba mellett van éppen, hanem mert nem teljesen kóser a dolog amit kínál! Mert hát volt egy kis szavazatbebiztosító kínálat is. Ezt rendőrségi beavatkozás zárta le, mint választási korrupció ügyet, egy letartóztatott személlyel. Nem én voltam a letartóztatott! De legalább volt egy kis élményem, ami a többi jelöltnek nem adatott meg.

- Médiák! Leszögezem az elején, tisztelet a kivételnek! A médiák, még a helyi és a regionális médiák is, csak akkor foglalkoznak a jelöltekkel, ha azok az arcuk mellé pénzt is kínálnak nekik! Különben nem érdekük megismertetni az olvasókkal a jelöltek mivoltát! Pénz beszél, kutya ugat! A dunaszerdahelyi városi médiákról nem is írok inkább. Vagy mégis, de csak röviden. Tudjátok, a mi közösünkből van eltartva egy városi televízió és egy városi lap is. Az egyiket nem mindenki nézi, a másikon pucoljuk a krumplit! Hinni, nem hiszünk egyiknek sem! Mégis úgy gondolom, hogy ezeknek a médiáknak kellett volna teret adni az egyes jelölteknek a bemutatkozásra, vagy párbeszédre. De legyen! Nem akartak politizálni. De akkor mi a fene az a sok téma, a hirtelen őszi városfelújításról? Csak nem kampány a kedves Doktor Úr személyének? De hát, igen. Ilyen csoda, amikor a választás előtti két hónap fejlesztési rohama akkora, hogy négy év alatt utolérnénk, sőt leelőznénk Dubait is, lenyűgöző! Erről sokat kell írni! Másról nem! Én ezt a két médiát, ha nevezhetem így, szerettem volna értesíteni a választási korrupció ügyről is, ha már lehozta az ország összes adója. Gondoltam érdekelhetné őket. De ezzel a témával sem találtam el az érdeklődési körüket! Pedig, még fizetek is nekik, mivel az én adómból is élnek és virulnak!

- Választási program. Mert hát kell. A választási program egyik részét még nyáron kezdtem el írni. Még a párt számára. De lett, ami lett és a nyakamba borult az egész program körforgalmastól - szemétadóstól. Most már, mint saját választási programomat kellet tovább fejlesztenem. A legjobb az volt, amikor egy kedves barátom elolvasta és ezt mondta:

Ez olyan mint az emkápéjé!”  Mit is lehet ilyenkor erre válaszolni, hogy legalább egy kis méltóságot mentsek meg magamnak?

Látod, hasonlóan látjuk a város problémáit. Csak az a különbség, hogy nekik volt már tizenegynéhány évük a magoldásokra és bizonyításra! És még mindig csak itt tartanak!”

De most komolyan. A választási programot egyszerűen írtam meg, hogy olvasható legyen. Viszont a városunknak és városunkban annyi gond és oldanivaló van és lenne, hogy akár egy könyvterjedésű programot is lehetne írni minden nehézség nélkül. Szóval, itt jegyezném meg, hogy ami nincs megemlítve, az is oldva lesz. Persze a valós lehetőségeken és kereteken belül. És amit még fontosnak tartok elmondani itt és most. Nem értek mindenhez, nem ismerem a megoldást a város összes gondjára bajára. Éppen ezért kell az összefogás, együttműködés veletek, lakosokkal, a képviselőtestülettel és a hivatalnokokkal! Közösen sikeresek leszünk!

- A közeledő „szerencselampionoslufik szerdahelyért”rendezvény. Sokan tudjátok, hogy már harmadszor kerül megrendezésre ez a tömegeket vonzó rendezvény. Az első kettőben, mint társszervező vettem részt. De a mostaniból kiszálltam. És hogy miért? Az első kettő egy politikamentes, polgári rendezvény volt a szerdahelyieknek a Bársonyos forradalomra való megemlékezésként, ami ugyebár november 17.-én illetékes. Az ez évi sajnos politikai hátteret kapott és a választások előtti estére lett meghirdetve. Annak ellenére, hogy nem akartunk (akartam) politikát vinni a rendezvénybe, most majdnem hogy kampánybuli lesz belőle. És ezzel én nem tudok egyet érteni! Ezért kiszálltam a szervezésből és az estét a családommal töltöm.

 

Ennyit a tapasztalatokról. Mivel is lehetne lezárni ezt a blogomat?

Lehetne akár pici pimaszságot bele vinni, mint ez:

Remélem jóllaktatok a pártok által főzött gulyásokból és kiszórakoztátok magatokat a pártok által szervezett kampányrendezvényeken. Szombaton pedig menjetek és karikázzatok engem, függetlent!”

De ez nem teljesen az én arcom lenne!

Szóval, zárom inkább komolyabb sorokkal. Fontosnak tartom, hogy minél többen vegyünk részt a szombati önkormányzati választásokon és karikázzuk be az általunk kiválasztott polgármestert es képviselőket. Fontos, hogy a megválasztott jelölteknek erős mandátuma legyen a választóktól. Ne mondhassuk azt, hogy őket csak pár ember választotta meg. Mi nem! Ehhez pedig a nagy részvétel a fontos hozzávaló!

Már csak annyit írnék ide, én nagyon kíváncsian várom a helyhatósági választások végeredményét. Kíváncsi vagyok a saját szereplésemre, és egy-két konkrét személy eredményére is. A kampányom sikeres és sikertelen részeiért, csak magamat okolhatom majd. Azt is tiszta lélekkel kijelenthetem, hogy a kampányomért senkinek sem tartozom hálával. A város vagyonát és ingatlanjait nem helyeztem senki számára előzetes letétbe es senkinek sem ígértem semmiféle juttatást a támogatásomért! A felajánlott ingyen reklámfelületeket megköszöntem, de nem fogadtam el! A választási vesztegetés kísérletét jelentettem a rendőrségnek!

Így kijelenthetem: Az esetleges megválasztásom után, senkinek sem fogok tartozni szívességgel, hálával és semmi mással sem, amiért juttatásban kellene részesítenem a pozíciómból kifolyólag!

Ezért, akinek elnyertem a bizalmát, szombaton karikázza az 5-ös polgármesterjelöltet és a 14-es képviselőjelöltet a Kelet/Východ városrészben. Köszönöm.

 

U.I.: Minden jelöltnek ilyen formában sok sikert kívánok a szombati választásokhoz! A bejutóknak tanácsként csak annyit üzennék:

Nefeledjétek, miért vagytok ott!

Az ellenzéknek is lehet jó ötlete, ezért hát hallgassunk meg mindenkit!

Ne osztjátok fel a szerdahelyieket, választóitokra és nem-választóitokra! Minden lakosnak egyaránt joga van a jobb és szebb életre, élettérre. És a városnak szüksége van a lakosokra!”