Shoppingoljunk vasárnap? 

Rigó Konrád | 2020. május 26. - 09:49
Mint, ahogy a legtöbb dolog az utóbbi időben, az üzletek vasárnapi nyitvatartása is heves indulatokat kelt mindenfelé. Mondjuk ez éppen joggal. A kérdés tényleg csak arról szól, hogy akarunk-e shoppingolni vasárnap? 

Amikor a főiskola alatt, 1998-ban, Münchenben voltam konyhai melós egy nyár erejéig, amellett, hogy olyan keresetem volt a BMW konyhai kisegítőjeként, mint itthon egy bankárnak más különbségek is egyértelműek lettek nagyon gyorsan. Az első kulturális sokkba rögtön szombat délután belefutottunk. Pénteki megérkezésünk megünneplését követően másnap délután kicsit gyűrötten, de annál lazábban elcsattogtunk a sarki boltba… Majd kiflit és pástétomot kértünk kölcsön a szomszédtól… Az üzletek ugyanis szombat délben bezártak és csak a busz- és vonatállomásokon volt nyitva pár, ahol aranyáron lehetett némi ételt beszerezni.. Arra pedig az 500 márkás szülői hitelkeretet sajnáltuk.. Kicsit dühöngtünk, de gyorsan hozzászoktunk és két hét után már bőszen bólogattunk, hogy mennyire rendben van ez így. 

Jó dolog, ha nincsenek nyitva a boltok vasárnap es az emberek a természetbe, parkokba “kényszerülnek”? Perszehogy! 

Nem véletlen, hogy a FOCUS által végzett felmérés hatalmas támogatottságot mutat a javaslat mellett. Az emberek közel háromnegyede mondja, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok. 

Ám mégis mivel jár ez? És most hagyjuk azt az érvet, hogy hadd döntsem el magam, hogy vasárnap be akarok-e menni a boltba tejet venni és azt is, hogy hadd válasszak olyan munkát, amilyet akarok. 

Ettől sokkal fontosabb tényező is van. Ha ez most átmegy, egy rakás ember veszti el a munkáját. Nem 1000 embert érint ez majd, bár az is hatalmas szám, hanem tízezrekről beszélünk. 

Tényleg a krízis közepén akarunk több tízezer embert az utcára tenni?! Biztosan nem. 

A Eurostat számai azt mutatják, Szlovákiában a munkavállalók több mint 16% dolgozik rendszeresen vasárnap és újabb 14% alkalmilag. Ez több mint 780 ezer embert érint. És igen, ez nem mind a kiskereskedelemben. Ott “csupán” 168 ezer emberről beszélünk. A felmérés biztos nem lenne ennyire egyértelmű, ha ezt a 168 ezer embert kérdeznénk erről. Ők pontosan tudják, hogy a megélhetésükkel szórakozunk. Meg kellene őket hallgatni mit gondolnak erről. Ugyan a több mint 2 millió szlovákiai munkavállalóból ők csak 8,5%-ot tesznek ki, de most az ő bőrükre megy a játék. Ha úgy tetszik, ez is kisebbségi politika... 

Úgyhogy igen, nagyon szép és vonzó gondolat, hogy a vasárnap legyen a családé, a nyugalomé és az aktív pihenésé, de ezt nem lehet úgy elrendelni, hogy munkahelyeket veszélyeztessünk, mert akkor nem a családi békét, hanem a feszültséget és a kétségbeesést támogatjuk. 

Ezért kell a vasárnapi boltbezárásra most még egyértelműen nemet mondanunk. Persze, ha megtehetjük, shoppingoljunk szombaton és vasárnap sétáljunk egy jót a Duna parton. Most ez leginkább rajtunk múlik.