Soha többé! Igen, de ezért tenni kell ma is.

Rigó Konrád | 2022. március 25. - 09:54
80 évvel ezelőtt indították Poprádból az első vagonokat. Zsidó lányok és asszonyok voltak leginkább az áldozatok, akik közül alig néhányan tértek haza a koncentrációs táborokból. Ez a nap jelentette az emberiség ellen elkövetett szörnyűséges bűncselekmények kezdetét Szlovákiában.

Ezt nem felejthetjük el, minden évben meg kell róla emlékeznünk, egyértelműen el kell ítélnünk és tisztelegnünk kell az áldozatok előtt. Soha többé nem történhet ilyen.

Ma elképzelhetetlen, hogy az iskoláinkból, otthonainkból elhurcolják gyerekeinket. Elképzelhetetlen, hogy az országunk szembe forduljon velünk, hogy a halálba küldjön bennünket. Elképzelhetetlen, hogy kizárjanak bennünket a közéletből. Igen, mindez ma elképzelhetetlen számunkra.

Ám azt is tudjuk, hogy minden, ami tegnap még elképzelhetetlen volt, holnap mégis megtörténhet.

Éppen ezért kell felemelni a hangunkat amikor a gyűlölettel találkozunk. Találkozzunk ezzel a sajtóban, a munkahelyünkön, baráti beszélgetésekkor vagy a közösségi hálón ebbe a küzdelembe be kell kapcsolóodunk. Az extrémisták és fasiszták itt vannak közöttünk. Nekünk szerencsénk van, mert 2022-ben Szlovákiában béke van ézért fegyverek helyett elég szavakat, mondatokat használnunk.

A lényeg, hogy nem maradhatunk közömbösek, ki kell lépnünk a komfortzónánkból.

Ahhoz, hogy biztosan elkerüljük a 80 évvel ezelőttihez hasonló tragédiákat mindenkire szükség van, aki az emberséget és a toleranciát az emberi létezés alapelemének tekinti.