Többet ésszel! Magyarul bátran! – ezt ígértük 2010-ben

Sólymos László | 2012. február 16. - 13:51
Annak ellenére, hogy a Híd 2010-ben fiatal pártként vágott neki a parlamenti választásoknak, nem ígérgetett feleslegesen, nem hitegette az embereket elérhetetlen dolgokkal.

Pontosan láttuk, milyenek a külső feltételek, így a többet ésszel mint erővel politikát folytattuk az elmúlt másfél évben. A szlovákiai magyarságot újra kormányszinten tudtuk képviselni, s ha csak egyetlen dolgot kellene megemlítenem az elért eredmények közül, akkor bátran jelenthetem ki, hogy az elmúlt időszakban minimálisra csökkent a magyarellenes feszültség az országban.

Magyarul, bátran - ez volt az egyik szlogenünk 2010-ben, melyet tartalommal is megtöltöttünk. A szlovák nyelvtörvény büntető diszkriminatív részeinek enyhítése, a kisebbségi nyelvtörvény elfogadása, a táblatörvény, s annak rendelete, a magyar pedagógiai intézet, a kisebbségi kormányhivatal, mind-mind olyan eszköz, melyek magyarságunk megmaradását szolgálja. Természetesen nem vagyunk tökéletesen elégedettek mi sem. De látni kell, hogy egy rettentően bonyolult helyzetben kormányoztunk, s csak másfél év adatott meg nekünk. Ha lett volna még időnk, elfogadhattuk volna a már elkészült kisebbségi kultúrákról szóló törvényt, mely alapján stabil költségvetési támogatással rendelkezett volna a szlovákiai kisebbségi kultúra, köztük a magyar is. Ennek még a közelébe sem tudott kerülni korábban a szlovákiai magyar parlamenti képviselet.

Ezért mondom ki bátran, hogy a Híd hatékonyan képviselte a magyarok érdekeit mind a kormányban, mind a parlamentben. Ugyanezt ígérjük újra, most a 2012-es választások küszöbén is. Mi bebizonyítottuk, hogy egyenrangú partnere vagyunk a szlovák pártoknak, s értjük, hogy dolgozni itthon kell a választókért. A harc nehéz és a jövőben sem lesz könnyebb, de most sem ígérünk lehetetlent. Amit azonban megígérünk, azért keményen fogunk dolgozni. Mi már bizonyítottuk, hogy tudjuk, hogyan lehet eredményeket elérni. Az Önök támogatásával pedig folytathatjuk.