Érettségi

Sólymos László | 2013. március 13. - 21:30
Sűrű hetünk van. Zajlanak az írásbeli érettségik a gimnáziumokban és középiskolákban. Mi, a parlamentben megpróbáltuk megrendíteni a pozícióját a köztársasági elnöknek, aki felrúg minden demokratikus szabályt ebben az országban – sajnos sikertelenül. Rómában pápát választanak a bíborosok, szlovák részvétel nélkül, de magyar részvétellel. Március 15-én az 1848-as forradalomra emlékezünk Szlovákia magyar vidékein is.

Az írásbeli érettségi a felnőtté váló, a gyerekkor küszöbét átlépő ifjú felnőttek tudásszintjét teszi próbára. Az ő szemszögükből egy nehéz próbatétel, jómagam is emlékszem az akkori izgalomra, a vágyra, hogy már csak túl legyünk rajta. Később kiderült, sokkal nehezebb próbatételek várnak még ránk, ráadásul a gimnáziumban bizonyos értelemben még „otthon” voltunk, a tanáraink gondoskodása és segítő szándéka az érettségi során is érezhető volt. Persze nagy kérdés, hogy ez az írásbeli és szóbeli vizsga valóban jelzi-e a fiatal érettségét, vagy inkább csak a tudásszintet, amit a középiskola elvégzése során elért. Tartok tőle, hogy inkább ez utóbbi érvényes. De mindenképpen fontos lépés egy fiatal életében.

A másik esemény – a tegnapi parlamenti szavazás – a demokrácia érettségét tette próbára, ami azt jelzi: Szlovákiában ma csak a parlamenti többség demokráciája érvényesül, s bizony még sok víznek kell lefolynia a Dunán, amíg a törvények betartása és betartatása az elvárt szintre kerülhet idehaza is.
Rómában az egyház érettségét teszik próbára, hiszen a leendő pápának az egyházon belüli nagyon is világi problémákkal, emberi gyengeségekkel és gazdasági visszaélések felderítésével is meg kell majd birkóznia.

Március 15-i ünnepünk a nemzet érettségét teszi próbára: vajon tudunk-e úgy ünnepelni együtt, hogy senkit se zárjunk ki a nemzet soraiból, aki a közös értékeket, a közös örökséget vallja.
Szóval az életünk különböző területein zajlik az érettségi. Jó lenne, ha érettségből jelesre vizsgáznánk.