Koldusszegényen kaviárt zabálni

Sólymos László | 2013. március 18. - 08:15
Nem tudom szó nélkül hagyni a kormány legújabb „agymenését”. Arról álmodnak, hogy Szlovákiában téli olimpiát szerveznek. Szép álom, szó se róla. Szemünk előtt fölrémlenek a magasba emelkedő lesiklópályák a Tátra csúcsai alatt, a pazar négycsillagos szállodák, a több ezer gépkocsit befogadó parkolók, a hatalmas jéghoki-stadionok és az ezekhez vezető négy- vagy nyolcsávos autópályák, az új repülőterek. Hm… Álmodik a nyomor, mondhatnánk keserűen.

Egy olyan országban, ahol nincs pénz kátyúzásra, az autósok úgy kerülgeti az utak gödreit, mint a műlesiklók a zászlócskákat. Egy olyan országban, ahol nincs pénz munkahelyteremtésre, a főiskoláról, középiskolákból kikerülő fiatalok a munkahivatal padlóját koptatják. Egy olyan országban, ahol a nadrágszíjhúzás következtében a lakosság lassan már lélegzetet venni sem mer. Egy olyan országban, ahol a magukat és családjukat eltartó kisvállalkozók lassan visszaadják iparengedélyüket és a feketegazdaságban keresnek maguknak megélhetést, mert nem bírják el a járulékterheket. Egy olyan országban, ahol vasútvonalakat szüntetnek meg és minimális fejlesztés sincs a tömegközlekedés területén. Tovább is van, mondjam még? Talán nem kell, hiszen mindannyian tudjuk, milyen problémákkal küzd az ország és annak egyszerű polgárai. Olyan ez, mint amikor egy hajléktalant kenyér helyett kaviárral etetünk.

A SMER képviselői a múlt héten elutasították azt az ellenzéki javaslatot, hogy a parlament vitassa meg, milyen anyagi vonzatai lesznek a téli olimpia megszervezésének, egyáltalán fel van-e készülve az ország egy ekkora beruházásra. Úgy látszik, a SMER már tudja, honnan lesz pénz. Ne lepődjünk meg, ha újra a zsebünkben fognak kotorászni.