Munka nélkül, megoldás nélkül

Sólymos László | 2013. április 17. - 12:22
Az április 16-i soron kívüli ülés a munkanélküliség problémájával kapcsolatban nem tűrt halasztást, ugyanis a helyzet nagyon komoly. Az elmúlt két hétben több ismerősöm is ugyanazt a kérdést szegezte felém, miszerint a következő soron kívüli ülésen megoldjuk-e majd a munkanélküliség problémáját. Természetesen nem kevés éllel és szarkazmussal a hangjukban. Igazából senkit az égvilágon nem érdekel, főleg nem a munkanélkülieket, hogy miképpen értékeljük mi a negatív eredményeket, hanem inkább az, hogy teszünk ellene valamit.

A szomorú az egészben az, hogy keserűségük jogos, ugyanis a SMER teljesen figyelmen kívül hagyta és hagyja továbbra is bármilyen nemű javaslatunkat. Sajnos, amit a kormány lép ebben az ügyben az édeskevés, ráadásul még azt is rosszul csinálják.

Többször kijelentették, hogy amennyiben az ellenzék értelmes javaslattal áll elő, azt elfogadják. A számok viszont nem ezt mutatják. Az elmúlt év 103 ellenzéki törvényjavaslatából mindössze kettőt voltak hajlandók elfogadni, a 326 ellenzéki módosító javaslat kevesebb, mint 10 százalékát tartották érdemesnek a támogatásra. Ezek között ott van 20 módosító javaslat az új Munkatörvénykönyvvel kapcsolatban, mely nagyban hozzájárult a mostani katasztrofális helyzet kialakulásához.  

Az a hihetetlenül szűk látókör, mellyel a SMER rendelkezik, oda vezetett, hogy február végére 40 000-rel nőtt a munkanélküliek száma, továbbá 300 000 egyszeri munkaszerződéssel van kevesebb, mint tavaly. Nem tudom, mi kell még ahhoz, hogy végre a kormány is lássa azt, amit rajta kívül már mindenki tudatosított: valamit nagyon rosszul csinálnak. Az illúziókeltő SMER általi mediális színjáték folytatódik és folytatódni fog, ugyanis nagy bőszen jelentették be új munkahelyek létrehozatalát, kihagyva azt a parányi tényt, hogy minden egyes új munkahely kb. 33 000 eurójába fog kerülni az adófizetőknek. Ahelyett, hogy ezt a pénzösszeget a szegényebb régiók helyi kisvállalkozásainak adták volna (amelyek sokkal stabilabb munkahelyeket hoznának létre vele), inkább becsábították az országba a külföldi multi – cégeket mindenféle kedvezményekkel és adószabadságokkal megtűzdelve. Az emberek mindeközben pontosan érzik a helyzet romlását, a negatív közhangulatot és a munkanélküliség növekedésének hatásait. 

Továbbá nem látom a logikát a kormány ígéretei és azok betartása között. Ha egy a jobboldal által létrehozott gazdasági modell működik, akkor nem látom értelmét az ellen ágálni. A SMER pontosan ezen intézkedései fogják az országot olyan mértékben megsebesíteni, míg nem lesz már olyan munkavállaló, akit az ő Munkatörvénykönyvük „megvéd“.

Le kellene venni azt a bizonyos ideológiai szemüveget, ugyanis nem az emberek léteznek a politikusokért, hanem pont fordítva. Az önös érdek itt csak másodlagos szempont lehet, ugyanis minden egyes ilyen döntés káros hatással van az ország lakosaira.