A kormány tovább „javítja” a vállalkozói környezetet

Sólymos László | 2013. május 29. - 09:40
A szlovák kormány mintha a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan – igencsak kritikus – megjegyzése alapján dolgozna: „A kormány gazdaságról alkotott képe néhány rövid mondatban összefoglalható: Ha mozog, adóztasd meg! Ha tovább mozog, szabályozd! Ha már nem mozog, támogasd.”

Az adózás már megvolt. A kormány megemelte az adó- és járulékterheket a dolgozók összes kategóriája (alkalmazottak, egyéni vállalkozók, megbízási szerződésesek) számára, a társasági adót meg a legmagasabb szintre emelte egész Kelet-Közép Európában Észtországtól Bulgáriáig. Ami a szabályozást illeti, megnehezítette a foglalkoztatást a Munkatörvénykönyv szigorításával. Jelenleg ott tartunk, hogy a gazdaság mozgása kezd leállni (lassuló növekedés, rekordszintű munkanélküliség) ezért bevetették a támogatásokat is (például a fiataloknak szánt munkahelyekre).

Ahelyett, hogy elhagynák ezt a csődbe vezető politikát, a SMER kormánya tovább akarja keseríteni a vállalkozók életét. Legújabban azt találták ki, hogy a kft-k (s. r. o. – korlátolt felelősségű társaság) alapításához ötezer eurónyi alaptőke szükséges (a regisztrációig a pénznek egy bankbetéten kellene lennie). Bár a kormány ezzel a csalások ellen akar harcolni, valójában azoknak a kisvállalkozóknak az életét nehezíti meg, akik betartják a szabályokat és tényleg becsületesen vállalkozni akarnak. A többiek majd szépen megkerülik a szabályokat. Ahogy az már lenni szokott, az új szabály még életbe sem lépett, már is elindult az ötletelés, hogyan lehetne megkerülni. Például azok a cégek, amelyek (tisztán formálisan létező) vállalatok alapítására szakosodtak, amelyeket később eladnak, alaposan bespájzolhatnak, előre tartalékokat képezhetnek ilyen kft-ből. Mert azt senki nem kényszerítheti ki, hogy az egyszer betett alaptőke ott is maradjon a cégben. Az ettől később megtisztított cégeket majd szépen megvehetik például az adócsalók, akik cégek átláthatatlan hálózata közötti fiktív ügyleteket használnak a túlzott ÁFA-visszaigényléseikhez.

És jöjjön a bónusz a végére: A SMER az összes ilyen kétbalkezes beavatkozást szép jelzőkkel tudja párosítani. Például nemrég a Munkatörvénykönyv módosítását és a kollektív egyeztetésről szóló jogszabály tervezett megváltoztatását olyan lépéseknek nevezték, amelyek elhárítják az akadályokat a foglalkoztatottság növekedése elől (a munkaerőpiac aktuális helyzetéről szóló jelentésben). A valóságban ez pontosan fordítva van, ezek a lépések akadályokat teremtenek és csökkentik a foglalkoztatottságot. Kíváncsian várjuk, milyen szép elnevezést találnak a társaságok alapításának megnehezítésére.