Könnyű a máséból osztogatni

Sólymos László | 2013. július 31. - 10:54
Az elmúlt napokban a kormány további két kiválasztott cégnek ígért anyagi támogatást – mindannyiunk kárára.

A 4,1 millió eurós beruházási támogatást a losonci Johnson Controls Innotec Technologies Kft. kapta 125 munkahely létrehozását célzó beruházási terv megvalósítására. 3,86 millió eurót pedig a jogi személyek jövedelemadójából történő adókedvezmény formájában kapnak meg. A 23 %-os adókulcs esetén ez annyit jelent, hogy a cég bizonyos időszakon belül, amely időszak során felmentést kap az adókötelezettség alól, csaknem 17 millió eurós (!!!!) nyereség elérését vállalja. Ezt úgy is lefordíthatjuk, hogy ezen időszak alatt a beruházó a projekt teljes, 8,2 millió eurós költségét kétszer az adózatlan nyereség és harmadszor az adójóváírás formájában téríti vissza. Kell egy ilyen projektnek egyáltalán támogatás?

A másik eset a garamszentkereszti Slovalco alumíniumgyártó céget érinti. A vállalatot kétségtelenül az inspirálta, hogy a kormány a közelmúltban a kassai U.S. Steel vállalatot kedvezményes áramszolgáltatással támogatta. Ezért a Slovalco már néhány hónappal ezelőtt figyelmeztetett, hogy olcsóbb energia nélkül kénytelen lesz leállítani az alumínium-gyártást és ezzel 3000 munkahely kerülhet veszélybe. Az elmúlt napokban a vállalat a következő 8 éves időszakra jelentős kedvezményhez jutott a villamos energia piaci árából. Ezen kívül a kormány a vonatkozó törvény módosításával kötelezettséget vállalt, hogy a Nemzeti Nukleáris Alapba történő befizetéseket 2 millió euróban maximalizálja, amelynek következtében a Slovalco további 5 millió eurót takarít meg évente. Az állam viszont ezzel megegyező összegű, az atomerőművek kiiktatására szánt forrástól esik el.  

A Slovalco a nyilvánosságra hozott 2012-es éves jelentése alapján 425 millió USD (322 millió euró) összforgalom mellett 67 millió USD (azaz 51 millió euró) adózás előtti nyereségre tett szert. A társaság saját tőkéje, azaz valamennyi hitelével és kifizetetlen tartozásával csökkentett teljes eszközállománya 2012.12.31-én 277 millió USD-t (vagyis 210 millió eurót) tett ki. A vállalat tulajdonosainak pénzeszközeit egy év alatt 24%-kal gyarapította. A bankbetétek és a vállalati valamint államkötvények kamatai a befektetőknek tízszeres nyereséget hoztak. Valóban az állam segítségére szorul egy ilyen cég?

Mindkét eset kétségeket ébreszt a közhivatalnokok és az egész kormány alkalmasságát illetően. Azt a pénzt, amelyet a két cég a kormánytámogatásnak köszönhetően nem fizet be az állami költségvetésbe, nekünk, állampolgároknak kell állni. Valóban ennyire fölöslegesen kell eltékozolni a köz vagyonát?