Hlina és démonjai

Sólymos László | 2013. október 22. - 16:26
Ma érdekes jelenségnek lehettünk ismét tanúi a parlamentben.Egy magát modernnek és elvhűnek tartó politikus, Alojz Hlina „a nemzetiségi kérdés démonjaival” vívott ádáz küzdelmet, mert nem tudott napirendre térni a Híd magyar nyelvű óriásplakátjai fölött. A szlovák nyelvtörvény szelleme lebegett a “parlamenti vizek fölött”. Egy olyan nyelvtörvényé, amely az egész országot pillanatok alatt visszaröpíti a 19. századba. Mintha a szlovák politikusok egy része állandó félelemben élne, ezért törvényekkel igyekszik körülbástyázni magát.

Ez a nyelvtörvény nem arra való, hogy jogot garantáljon, hanem hogy erőt demonstráljon és hatalmat biztosítson egy olyan nyelvhasználatnak, amely az országban helyzetéből adódóan egyébként is előnyt élvez minden más nyelvvel szemben. Ez az a démon, amivel nap mint nap meg kell küzdenünk, és ami folyamatosan ott bújik meg több parlamenti képviselőtársunk tudatának mélyén. Alojz Hlinának eszébe sem jut, hogy azok az óriásplakátok, amelyeket ő nehezményez – merthogy nem tudja elolvasni, ami rajtuk szerepel – esetleg nem neki szólnak. Minden reklámnak ugyanis van egy – reklámszakmai szakkifejezéssel élve – célcsoportja. Jelen esetben mi a csallóközi, mátyusföldi, gömöri, bodrogközi stb. magyar választókat akartuk megszólítani. Ezek az óriásplakátok és a rajta lévő üzenetek hozzájuk kell, hogy eljussanak. Természetesen vannak olyan csak szlovák nyelvű plakátjaink is, amelyekkel a szlovák anyanyelvűekhez szeretnénk szólni. Érdekes módon Alojz Hlinának nem tűnnek fel a kizárólag angol nyelvű plakátok, azokkal úgy tűnik, nincs gondja. Pedig itt, Pozsonyban nem egy van belőlük. Alojz Hlina azt mondja, szívesen tanulna, hogyan működik ez más országokban. Nos, nem kell messzire menni: a bécsi reptéren az egyik szlovák biztosítótársaság csak szlovák nyelvű plakátjaival igyekszik megszólítani a szlovák utazóközönséget. És ez az osztrákokat – érdekes módon - nem zavarja.

Hlina szavait hallgatva nyilvánvaló, hogy nehéz út áll előttünk, de meggyőződésem, hogy egyszer eljutunk oda, hogy Szlovákiában is természetessé fog válni az, ami Ausztriában, Svájcban és más európai országokban már most természetes. Egyszer legyőzzük ezeket a démonokat.