Nem várhatunk Kiska ígéreteire

Sólymos László | 2014. március 26. - 14:54
Itt van a nyakunkon a köztársaságielnök-választás második fordulója és sokan még most is bizonytalanok, hogy elmenjenek-e választani, és ha igen, kire szavazzanak. Nem segíti a szlovákiai magyarokat a döntésben a bizonytalan hozzáállás, tehetetlenség vagy hallgatás sem. Pedig a helyzet annyira egyszerű. Nem veszíthetjük el az emlékezőképességünket.
Hát nem emlékszünk, mi mindent „köszönhetünk” mi, szlovákiai magyarok Robert Ficónak? Nem emlékszünk, ki volt az, aki a belügyminiszterével együtt kiállt a sajtónyilvánosság elé, beleavatkozott egy folyamatban lévő büntetőügybe, és hazugsággal vádolta meg Malina Hedviget, akiből ezzel áldozatból vádlottat csinált? Nem emlékszünk, ki volt az, aki egy turulszobor ürügyén összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsának ülését? Nem emlékszünk, kinek a miniszterelnöksége alatt verték meg a magyar szurkolókat Dunaszerdahelyen valószínűleg csak azért, hogy példát statuáljanak: így is lehet bánni a magyarokkal? Nem emlékszünk, ki volt az, aki a magyar köztársasági elnököt megalázó helyzetbe hozva visszafordította a határról? Nem emlékszünk, ki volt az, aki a magyar parlament kettős állampolgárságról szóló törvényére azonnali válaszintézkedésként elfogadtatta a szlovák parlamentben azt az állampolgársági törvényt, amelynek következtében ma is embereket fosztanak meg szlovák állampolgárságuktól? Nem emlékszünk, ki volt az, aki a kisebbségeknek a status quo megőrzését ígérte és az első adandó alkalommal megsértette ezt az egyezséget? És nem emlékszünk arra, hogy ki volt az, aki alig pár nappal ezelőtt Dél-Szlovákiát és az itt élő magyarok ügyét Koszovóhoz hasonlította? Tovább is van, mondjam még? Akkor valójában min is gondolkodunk? 
 
Ne legyen rövid az emlékezetünk. Robert Fico rovásán nagyon sok van. Ennél az embernél Andrej Kiska csak jobb lehet. Ne adjuk egyetlen ember kezébe ennek az országnak a sorsát. Ne legyenek illúziónk, Robert Fico az az ember, aki élni fog a hatalmával és kevés a remény arra, hogy nem fog vele visszaélni. Ne a tenyerünket nyújtogassuk tehát, mert hamar koldusnak néznek bennünket. Hanem mérlegeljünk józanul, és menjünk el szombaton minél többen. Andrej Kiska csak a mi szavazatainkkal lehet köztársasági elnök. Mindazok, akik nem őt támogatják, vagy nem vesznek részt a választásokon, Robert Ficót segítik hozzá a hatalomhoz.