Kutyából nem lesz szalonna

Sólymos László | 2014. április 25. - 12:39
Különös tudathasadásban szenvedhet a SMER egyik főideológusa és kampánymenedzsere, Marek Maďarič.

Nekünk, magyaroknak már többször meggyűlt vele a bajunk, elég csak a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos zaklatásokra, vagy a parlamentben elhangzott magyarellenes reakciókra gondolni.

Az elnökválasztás előtt Fico kampányfőnökeként valami egészen elképesztő dologra ragadtatta magát főnökével együtt. Gondoltak egyet és teleragasztgatták Dél-Szlovákiát Fico „köszönömös” óriásplakátjaival. A szlovákiai magyarok nem dőltek be ennek az otromba, odavetett és cinikus „köszönömnek”, és Kiskára adták a szavazatukat. Erre Fico és Maďarič egyszerre visszavedlettek azzá, akik mindig is voltak: kicsinyes, gyűlölködő, sértődött „hazafiakká”. Fico a parlamentben bosszúból lefújta, hogy a SMER-es honatyák megszavazzák a Híd vasúti törvénymódosítását. Maďarič nyilvánosan nekiment a magyar iskoláknak a diákjaink szlovák nyelvtudását kritizálva.

Ez a téma örökzöld Szlovákiában, nagy élvezettel vájkálnak diákjaink szlováknyelv-tudásának hiányosságaiban bizonyos politikusok. De hogy valamit is tennének a helyzet megváltoztatására…. na azt már nem. Számtalanszor tettünk javaslatot az oktatásügyi miniszternél a szlováknyelv-oktatás módszertanának változtatására, tehát arra, hogy idegen nyelvként oktassák a szlovák nyelvet a magyar iskolákban. Miközben Čaplovič már-már megértőnek mutatkozott az ügyben, amikor Érsek Árpád képviselőnk ezzel kapcsolatban interpellálta a minisztert, hosszas levelezésbe kezdett vele, amelyben azt bizonygatta, hogy minden a legnagyobb rendben van ezen a területen, a szlovák nyelvet ma is speciális, kommunikációs nyelvként oktatják. Miközben a Pedagógiai Intézet komáromi kihelyezett részlegétől tudjuk, hogy semmilyen utasítást vagy felhatalmazást a szlováknyelv-oktatás módszertanának módosítására nem kaptak a minisztériumból. Az az ember benyomása, mintha a hatalmon lévő SMER-es politikusoknak nem állna érdekében, hogy javuljon a diákjaink szlovák nyelvtudása, hiszen akkor mire is hivatkoznának, amikor éppen rúgni akarnak egyet belénk? 

És most itt van Maďarič miniszter legújabb agymenése: a kulturális minisztérium ugyanis olyan javaslatot tett a kormányhivatalnak az államnyelvtörvényre hivatkozva, hogy csak azokra a magyar kisebbségi rendezvényekre adjon a hivatal támogatást, amelyeket szlovákul is meghirdetnek a szervezők.

Egyszóval, ha valaki azt gondolta volna néhány héttel ezelőtt, hogy „szeretett vezetőinket” megszállta a Szentlélek, és hirtelen megszerették a magyarokat, azokat ki kell ábrándítanunk. Van erre egy régi magyar mondás, ami erre az estre is ül: kutyából nem lesz szalonna.