A győzelmes február hideg fuvallata

Sólymos László | 2014. szeptember 11. - 15:10

Tíz ellenzéki képviselői javaslatot vett le a parlament napirendjéről a Smer. Jana Laššáková parlamenti alelnök javaslatára és Pavol Paška házelnök beleegyezésével. Laššáková szerint ezek a javaslatok már az önkormányzati választások kampányának részei, a beterjesztők így akarnak pluszszavazatokat szerezni maguknak.

A parlament ma elfogadta a karácsonyi nyugdíjról szóló törvény módosítását. Akiknek a nyugdíja csak 200 euró, azok karácsony előtt nem 75, hanem 100 eurós kiegészítést kapnak majd. Biztosan szükségük van rá, nem vitatom, ha az államnak van rá pénze, akkor adjon több nyugdíjat a szegényebb nyugdíjasoknak. Akár még az önkormányzati választások előtt is. Még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a Smer így akar pluszszavazatokat szerezni magának a választásokon. Mert joga, és jelenleg a szükséges számú parlamenti mandátuma is megvan hozzá, hogy olyan törvényeket fogadjon el, amelyeket szükségesnek lát, persze az alkotmányos keretek között. Mert erről szól az alkotmányos demokrácia. Majd a választók eldönthetik, hogy kell-e a nyugdíjasoknak plusz 100 euró, van-e rá szerintük pénze az államnak, és elviselik-e az egész csomagot, amit a Smertől kapnak. És majd eldönti, hogy a Smerre vagy valamelyik másik pártra szavaznak.

Az azonban már nem fér bele az alkotmányos demokrácia kereteibe, hogy a parlament elnöke és alelnöke szabja meg, hogy a plénum milyen törvényjavaslatokat vitathat meg. Az sem, hogy a parlamenti többség szabja meg, mert az már nem demokráciának hívják. Előbb csak azt mondják meg, hogy mi kerülhet napirendre, majd azt is, hogy mit lehet benyújtani, végül azt is ők akarják majd megmondani, hogy az emberek a választásokon kik közül választhatnak. Egyszer már ilyen lezajlott, 1948-ban. Az akkori főszereplőt Klement Gottwaldnak, pártját pedig Csehszlovák Kommunista Pártnak hívták. A februári puccs után Gottwaldnak elég volt néhány hónap arra, hogy teljesen átvegye a hatalmat az országban, május végén az emberek már csak a kommunisták által vezetett Nemzeti Front listájáról választhattak képviselőt. A többit ismerjük, 1989-ig tartott a hatalmuk. Most ilyen közvetlen veszély nincs, de nem árt óvatosnak lenni. És a keddi eseményeket is figyelembe kell venni, amikor november 15-én újra választani fogunk.