Súlyos beteg a kórházi folyosón!

Kovács Kristián | 2017. május 8. - 10:37
Döbbenten néztem a noviny sk.videoriportját és a parameter.sk tudósítást a 80 esztendős Jolánka néni kórházi megaláztatásáról. Az idős asszonyt Pozsonyban műtötték agyvérzéssel, majd pedig a nagyszombati egyetemi kórház intenzív osztályára szállították. Ahonnan öt nap elteltével ágyastól a folyosóra rakták!

Ahol az arra járó emberek bámulták a magatehetetlen beteget. Amikor a fia kérdőre vonta a személyzetet, a főorvost is, mindannyian magyarázkodtak: állítólag olyan zsúfolt az intenzív és a traumatológiai osztály, hogy más megoldást nem találtak. Állításuk szerint ennek a néninek az állapota volt a legtűrhetőbb ezért őt tolták ki a folyosóra, ahol a nővérkék rendszeresen megfigyelhetik, mert arra azért szüksége van. Öt napig feküdt ilyen méltatlan körülmények között. Legfeljebb háborús filmekben láttunk ilyen megoldást.

Elképesztő és embertelen ez a közönyösség, amire egyszerűen nincs mentség. Az illetékes nagyszombati személyzet alkotmányos jogot sértett, hiszen az alaptörvényünk szerint minden polgárnak joga van a méltányos egészségügyi ellátásra. Jolánka néni ezt a gondoskodást nem kapta meg, egyszerűen megalázták őt és visszaéltek kiszolgáltatottságával. Amit a névtelenül nyilatkozó főnővér is elismert, aki szerint mindig lehet találni megfelelő helyet valamelyik kórteremben. Ha éppen nem a nagyszombati kórházban, akkor ideiglenesen máshol.

Alibista módon azt állíthatnánk, hogy egyszeri esetből nem szabad általánosítani. Ám aki már járt a nagyszombati kórházban, láthatta,netán megtapasztalhatta, hogy milyen állapotok uralkodnak ott.

Tudom, ez a kórház a minisztérium hatáskörébe tartozik, de ennek ellenére az illetékes megyei képviselők az eddiginél jobban törődhetnének a színvonalával. Már csak azért is, mert a dunaszerdahelyi és a galántai járásból is hoznak ide betegeket. És ugyebár minden polgárnak alkotmányos joga van az emberhez méltó egészségügyi ellátáshoz!