Szígyen vagy, Zsolt!

Csehszlovák Kém | 2016. május 26. - 08:59
A szlovák újágok történelmi sikerként írtak a magyar hokicsodáról, csak az MKP-s Körkép nem vette észre :(((

Mindenki láthatta a hokivébén: a magyar hokisok erőn felül teljesítettek, bravúrgyőzelmet értek el, a szlovák csapat teljesítménye pedig látványos kezdés után még látványosabban visszaesett. Nincs miről különösebben beszélni, ha csak nem arról, amit az index.hu-n is megírtam: a magyar hokiválogatott felkerült Csehországban a szurkolók térképére, Szlovákiában pedig történelmi győzelemről cikkeztek a fehéroroszok magyarok általi kiütése után - ez ugye Szlovákiának sem sikerült.

Ráadásul a helyszíni beszámolók sem a kilenc évvel ezelőtti, meglehetősen udvariatlan magyar gesztusról szóltak, emlékeztek még, 79 év után jutott ki akkor a magyar hokiválogatott az A csoportba. Fogjuk az újonc helyzet kétélű varázsára, a magyar csapatot elkísérő szurkerek a Szlovákia ellen vívott és szoros küzdelemben 4:3-ra elveszített meccs után, kifütyülték a győztesnek járó himnuszt, azaz esetünkben a szlovákot.

Érthető volt hát, hogy a történelmi hagyományok és rivalizáláson túl, a szlovák szurkolók egy jó része élénken emlékezett erre a barátságtalan gesztusra, amikor kiderült, a 2016-os oroszországi A-csoportos hoki Vb-n újra összecsap a két ország, ráadásul az első napon. Ez a meccs is szlovák győzelemmel zárult, talán egy kicsit simábban is hozta le a Tátra népe, mint a hét évvel ezelőtti derbit. A magyar szurkolók pedig tanultak: nem fütyülték már ki a győztesnek járó dalt.

Örülünk, na, ha a gyerek már tud késsel-villával enni, de azért ünnepnapot ebből nem fogunk csinálni, gondoltam, amikor értesültem erről a progresszióról. A magyar-belorusz meccs után viszont már tényleg lehetett tapsikolni, fontos győzelem, szép mérkőzés volt. Különösen tetszett, ahogy másnap a szlovák napilapok cikkeztek a nem mindennapi bravúrról, a magyarországi sajtóhoz hasonlóan ők is “történelmi győzelemről” beszéltek.

Hát még a szlovák szurkolók! Elég volt felmenni egy random magyar vonatkozású cikk alá a fórumra, jócskán lehetett olyan véleménnyel találkozni, hogy mostantól szimpátiával követik a magyar csapat játékát is, arról nem is beszélve, hogy a szlovák csapat gyenge teljesítményét látva, sokan a magyarok bátor játékát hozták fel a beloruszok kiegyenlítése ellen, mint pozitív példa. Hasonló hangulat uralkodott a cseh szurkolói fórumokon is, hajrá pepperónik!

A magyar válogatott utolsó meccse aztán nem úgy sikerült, ahogyan azt sokan vártuk, a németek szoros végjátékban a maguk javára fordították a magyarok szempontjából döntő összecsapást, a végén gyorsan ütöttek két gólt, kikaptunk. Igaz, ott volt még a fehérorosz-francia meccs, ami még befolyásolhatta volna a magyar csapat sorsát, ezt a cseh kommentátorokkal néztük végig, akik folyamatosan emlegették a magyarokat - hiszen számukra sorsdöntő összecsapásról volt szó!

Az isport.cz online tudósítója meg is jegyezte 1:0-nál, hogy a mellette ülő magyar játékosok arcán látni a szenvedést. A vége 3:0 lett. Mindenki érthetően csalódott volt, ebben a meccsben - sajnos - ez is hír volt, hogy a vb legnagyobb outsiderének tekintett magyar csapat, a váratlan bravúrgyőzelem után, akivel hirtelen mindenki szimpatizálni kezdett, végül mégis kiesett. Itt vége is lehetne a történetnek, mondhatni, mindenki civilizált módon viselkedett.

Hogy ne legyen itt happy end, arról a “felvideki magyar” közélet legbutább felületének vezetője gondoskodott cikkében. Király Zsolt – mert ő jegyezte az írást – szerint “míg a magyarok küzdöttek, a szlovákok ellendrukkoltak”. Két eset lehetséges: a szerző mentálisan és érzelmileg annyira retardált, hogy nem tudta értelmezni az általa idézett cikk címeinek jelentését az általam fent részletesen bemutatott kontextusban, vagy egyszerűen csak szlovákellenes előítéletei és lustasága áll a cikk hátterében.

Ugyanis ha a Körkép vezetője legalább egy cseh vagy szlovák tudósítást meghallgat, esetleg elolvas, a cikket nem írta volna meg. Az emkápés magyar adófizetők pénzével kitömött Körkép főszerkesztő gyűlölködő cikkében ráadásul egy olyan fotót tett ki, amelyen szlovák és magyar szurkolók vegyesen, egyszerre szurkolnak a lelátón. Királynak láthatóan teljesen elgurult a gyógyszere, ott is gyűlöletet szít, ahol fideszes gazdáik a szőnyeg alá söprés alibista politikáját választják.