Amire Churchill sem gondolt

szilva | 2007. július 12. - 10:06

              A nagy angol politikus egyik híres mondása szerint az a személy, aki fiatal korában nem baloldali, érett fejjel viszont nem konzervatív vagy nem liberális, az nem egészen épeszű. Erre a szellemes mondatra gondoltam, amikor elolvastam ma az egyik neves szlovák közvélemény-kutató intézet felmérését arról, hogy a legnagyobb szlovákiai pártokat milyen rétegek támogatják leginkább. Nos ebből kiderült, hogy a Smer-SD egyik erős bázisa a városi, nem éppen szegény fiatalok között található. Ők ugyebár nem nevezhetők baloldalinak, hanem olyan balekoknak, akik elkábultak Ficóék populista-nacionalista szirénhangjaitól.      

Legyintenék egyet, ha mindez csak az ő bajuk lenne.          

De Hofi jut az eszembe, aki többször hangoztatta, hogy negyvenen, na, mondjuk, ötvenen túl általában már csak felejt az ember. Magyarán: egyre hülyébb lesz. Politikai értékrendjét, s ebből fakadó megnyilvánulásait tekintve mindenképpen. Lásd Satut és hasonszőrű társait odaát. És Slotáék műfogsoraikat csattogtató csápolóit idehaza.            

Ezért nem legyintek, hanem elszomorodom. Mivé lesznek ezek a jobb sorsra érdemes fiatalok néhány év múlva, hiszen már most sikeresen átverik őket.  Mi vár Szlovákiára, ha ők még inkább meghülyülnek?