Szól a rádió, szól a Pátria!

Rigó Konrád | 2019. november 26. - 20:53
Tudom, hogy kissé elcsépelt a híres LGT számmal indítani egy rádióról szóló írást 2019-ben, de a szlovákiai magyar adás esetében mégis ez jellemzi a legjobban az elmúlt három év történéseit, eredményeit. Elmondom mi történt, miért jó ez és mit kell még tenni.

Nagyon röviden összefoglalva, ahhoz, hogy Szlovákiában magyar rádiózásról beszélhessünk három dolog kell: 1) egy jó szakmai szinttel bíró csapat 2) biztos szervezeti háttér, stabil finanszírozással 3) a magyarlakta vidék lefedettsége.

2016-ban a Pátria esetében a háromból legfeljebb másfél volt meg a szlovákiai köztévénél, az RTVS-nél, amelyhez a Pátria Rádió is tartozik. Egy jó és elhivatott szakemberekből álló csapat, eléggé gyatra körülmények között, a szlovák rádiós kollégák fizetéséhez mérten sokkal gyengébb fizetés mellett dolgozott. Ám, ha figyelembe vesszük, hogy a rádió célja mégis leginkább az, hogy a célközönség hallgatni tudja, akkor megállapíthatjuk, hogy a lefedettség mégis a legfontosabb paraméter. Ezen a területen pedig nagyon rosszul álltunk. Nagy magyarlakta területek voltak Pátria nélkül. 


A frekvenciavadászat így kezdődött 3 éve 2016-ban

Ezért amikor 2016-ban a kulturális minisztérium államtitkára lettem körülbelül a harmadik találkozóm az RTVS akkori vezérigazgatójához vezetett. Václav Mika pedig nagyon kedvesen, de elég egyértelműen elmagyarázta, hogy tulajdonképpen nincs szabad FM frekvencia, a digitális sugárzás még gyerekcipőben jár a középhullám megerősítése (MW) pedig nagyon drága. Két embert hívtam fel a találkozó után. Érsek Árpádot, a közlekedésügyi minisztert, akihez a telekommunikációs hivatal is tartozik és édesapámat, aki elektromérnök és neki köszönhetem, hogy alapiskolás negyedikes koromban fel tudtam rajzolni a tranzisztoros rádió kapcsolási rajzát.

Az előbbi azt mondta, ha találok megoldást, segít. Az utóbbi pedig azt, hogy segít megoldást találni. Elindult a frekvenciavadászat!

Ennek a koprodukciónak az eredménye, hogy 2017-ben az összes digitális torony sugározza DAB+ technológiával a Pátriát, a nyitrai MW torony megduplázott erősséggel sugároz, Rimaszombatban visszakerült a középhullámú adó és a mai napig összesen öt új FM frekvenciát szerzett meg az RTVS a Pátriának (Dunaszerdahely 91,4 MHz, Szenc 102,4 MHz, Érsekújvár 98,7 MHz, Szepsi 105,8 MHz, Pelsőc 89,6 MHz) ebben az évben pedig jócskán megnőtt a költségvetés, amiből még jobb programok készülhetnek, és a fizetési szintet is megemelték, így már nincs különbség a szlovák csatornáknál és a Pátriánál dolgozók bére között. 

Természetesen, nem volt ez ennyire egyszerű, de a problémák senkit nem érdekelnek. Nem is kell, hogy érdekeljenek. Én időközben lelkes amatőrből még lelkesebb amatőrré fejlődtem, hiszen látom, még mi minden van előttünk, de azt is, hogy mennyi mindent sikerült elérni. Azaz lehet, csak akarni és dolgozni kell. A Csallóközben több kis adót kell még keresni és beüzemelni, ami nem lesz egyszerű, de nem lehetetlen, az ország másik végén pedig Kassa lefedését kell még megoldani - ez utóbbit még ebben az évben el akarjuk érni. És persze kell új stúdió, új technika, több adásidő. Mindez azért, hogy a Pátriát a szlovákiai magyarok hallgathassák és szerethessék.

Mert a Pátria a mi rádiónk. 

Ha pedig arra gondolok, hogy amikor negyedikben a táblára felrajzoltam Tesla kapcsolási rajzát kicsit elmosolyodom. Sokáig azt hittem ez a kis tudás semmire nem fog kelleni nekem. Ám most már azt mondom, mindent érdemes megtanulni, amivel találkozik az ember. De erről talán majd egy másik alkalommal.

Megjelent a Csallóköz hetilap 44. számában.