Magyarország a Közép-Európai politikai térben - I. Komáromi Civil Szabadegyetem (Komárom-Komárno) zárja kapuit

tagholnap | 2011. június 19. - 09:52

 

 “Kultúrális híd a magyarok, európai híd a népek között” az alapgondolat Közép-Európában értékesebb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Jelszavával az I. Komárom-Komárnoi Civilszabadegyetem a két ország és lakosainak Európa politikai és világgazdasági helyzetközösségére hívja fel a figyelmet.

Sikeres és európai színvonalú rendezvényt indított útjára a CERI Közép-Európai Civilkutató Intézet, amely számos partner és támogató közreműködésével jöhetett létre.

 Felkészült  és a témák iránt elkötelezett előadók és előadások sorát a ma esti ünnepélyes záróesemény foglalja keretbe Komárnoban.

 Számos tudósítás hol szűkebben, hol bővebben szól a partnercivilekről, a támogatókról.

Tisztelettel adózva az értékes kezdeményezés és létrehozóik előtt a Magyarországon megjelent teljes ismertetőt tesszük itt közzé:

Új alkalom nyílt a magyar-magyar értelmiségi találkozók sorában.

Egy hónappal a történelmivé vált Tusványost megelőzően, hagyományteremtés nemes céljával látja vendégül érdekes témákat választva közös gondolkodásra a látogatókat
az I. Komárom-Komárno Civil Szabadegyetem a Közép-Európai Civilkutató Intézet szervezésében, alapítói szándéka szerint.

Jelszava:“Kultúrális híd a magyarok, európai híd a népek között”

Új rendezvény, ahol hangsúlyt kap a nemzet, a demokrácia, a Közép-európai politikai tér a szekciók előadásain.

A rendezvényt a két város Komárom és Komárno polgármestere együtt nyitja meg.

Tudományos értékű előadások, mellett számos felvidéki, vajdasági és magyar civilszervezet vezetője tartja meg előadását a környezetvédelem, az autonómia, Magyarország felemelkedése, független civimédia témákban.

Civilmédia szekció és előadássorozat társadalmi fővédnöke Törőcsik Attila (Civil Hírügynökség alapítója) továbi előadó Haraszti Mária, köszöntőt mond dr. Duray Miklós író ,előadó továbbá Pogány Erzsébet a Felvidék Ma kiadói igazgatója.

Az esemény központi szekciója a Közép-Európai politikai erőtér és autonómia előadássorozat fő témája Kisebbségek önrendelkezése Közép-Európában ,amelynek előadója és a rendezvény magyarországi fővédnöke Országbíró Zoltán közérdek politikus, Csáky Pál író, az MKP alelnöke,Botlik József egyetemi tanár (Pázmány Péter Egyetem), Fehér Csaba és Szarka László dékán (Selye János Egyetem) történészek .

Civilek a természetért címet viselő szekcióban Hajtó János a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája rektora, valamint Mocsi Ádám a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület alelnöke, Csiga Sándor a Légtér Egyesület alelnöke, Dúzs István a Hármashatárhegyi Amatőr Repülésért Alapítvány elnöke, dr. Bognár Csaba a Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ részéről osztja meg gondolatait a közönséggel.

Kulturális felemelkedés és összetartozás téma előadásai során a résztvevők meghallgathatják Cságoly Péterfia Bélát a Szózat főszerkesztőjét, Döbrentei Kornélt költőt és Varga P. Andrást képzőművészt,.

Rendezvény szervesen, hiánypótló módon illeszkedik a Jókai Napok és a HON-Napok rendezvényei közé, ahol az előadások, beszélgetések mellett 3 napon át bográcsgulyás, balatoni bor, népművészek és sok más érdekesség várja a világ minden tájáról a látogatókat.

Dél-Komárom Városháza, Csillag erőd, Észak-Komárom Tiszti Pavilon kiváló helyszínek a színes és izgalmas közös gondolkodáshoz!

Kiemelt magyarországi támogatók: NDHI, FIDESZ Újság, Nemzeti Demokraták Köre- Közpolitikai Társaság,CERI Közép-Európai Civil Kutató Intézetért Alapítvány,Magyarországi Hivatásos Parlamenti Lobbi Szövetség
Magyar Politológusok Egyesülete

Fellépő művészek: Szvorák Kati, Béke Csaba, Galántai Kodály kórus, Bárdos Lajos Vegyeskórus (kórustalálkozó), könnyűzenei zenekarok

A vasárnapi programoknak helyszínt adó Tiszti Pavilonban 2011.06.19-én 18h kerül sor este hat órától az ünnepélyes zárásra is.

Partner magyar, szlovák és nemzetközi civil szervezetek:

Kárpátok Régió Kultúráért Közhasznú Egyesület
Magyarországi Hivatásos Parlamenti Lobbi Szövetség
ENDRESZ Csoport
Magyar Politológusok Egyesülete
Peron Music Alapítvány
Élettér Egyesület
Bástya Egyesület
Szövetség a Közös Célokért
Csemadok
Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület
Kecskés László Társaság
Pázmáneum
Zöld Sziget Egyesület
SZAKC
Adrianus Alapítvány
Légtér Egyesület
MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet
Hármashatárhegyi Amatőr Repülésért Alapítvány
Szent Adalbert Alapítvány
Rákóczi Szövetség

Előadók tervezetten: Pogány Erzsébet, M. Szabó Imre, Fehér Csaba, Hajtó János, Törőcsik Attila, Járdi Attila József, Szivák János, Martényi Árpád, Péterfia Béla, Manajló András, Czakó Gábor,Varga.P. András, Döbrentei Kornél, Csath Magdolna, Bogár László, Varga István, Zétényi Zsolt, Samu Mihály, Tóth Zoltán József, Fricz Tamás, Botlik József, Simon János, Országbíró Zoltán, Csáky Pál, dr. Duray Miklós, Illés Pál Attila és még sokan egyeztetés alatt.

Felsőoktatási és képző intézmények:

Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Károli Gáspár Református Egyetem
Széchenyi István Egyetem
Modern Üzleti Tudományok Főiskolája
Selye János Egyetem
CERI Közép-Európai Kutató Intézet
Schola Europa Akadémia
MMK Művészeti és Médiaképző