Átláthatóság nélkül nehezebben megy a kormányzás Budapestnek - FIDESZ kongresszus egyetértésben

tagholnap | 2011. július 5. - 09:25

 A jelentések egybecsengőek - az esemény rendben és csendben lezajlott - szinte az unalomig ismert módon.

Makromanager és mikromanager feladatok ömlenek a magyar kormányra....de az átláthatóság kiépítése és intézményei nélkül akadozik a gépezet.

Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén joggal panaszkodott mikrokérdésekkel kell foglalkoznia makrostratégia helyett.

Milyen távolságra szakadt és szakad el a pártbürokrácia, a hivatali bürokrácia a választóktól?

Jelzéseket adnak az átláthatóság javítására, a valós társadalmi párbeszédre ösztönzően a FIDESZ demokrata beállítottságú ismert személyiségei pl. Kósa Lajos ügyvezető alelnök, a közérdek politikus Országbíró Zoltán, vagy éppen a nemzetközi politikai színtérről az USA külügyminisztere.

Időben észleli-e a FIDESZ a demokratikus jogállamiság finom sérüléseit, a fiatalok nézőpontváltását?

Mikro és kisvállalkozások terhei nem csökkennek, a piacuk téves koncepciók és túlbürokratizált támogatások miatt beszűkül.

Mindenhol a hatóságok, hivatalok túlterjeszkedése a legerősebb - ez tovább rombolja a magyar gazdaságot, a vállalkozói környezetet.

 

Hogyan látták ezt a fidesz küldöttek?       Nem átlátható, ahogy a jogalkotás, a közhatalom döntései  sem Magyarországon!

 

Nyitott kérdések, amelyre a FIDESZ Tisztújító Kongresszusa nem keresett és nem adott választ, a fideszre szavazók a kérdést azonban egymásközött naponta felteszik....

Egyet lehet érteni Kósa Lajos ügyvezető alelnök elmondott gondolataival, amely figyelmet és párbeszédet szorgalmazott a választói közösségekkel, civilekkel, gondolkodó tudományos csoportokkal.

 Különösen homályosítja a szavazatarány dicsfényét a kezdetleges médiatörvény - szándéka vitathatatlanul jó - kivitelezése számos helyen károkozó.

Nem sikerült Orbán Viktor kormányának helyreállítani az átláthatóságot erősítő lobbitörvényt, ahogy teljes visszaesés tapasztalható a civilkezdeményezések és érdekérvényesítő párbeszéd vonatkozásában. 

Közhatalomban nem észlelhető a "csapatjáték".

Eredménye visszahat a törvények szövegezésében elszakadva a hétköznapok jogviszonyaitól némely esetben.

 

Közhatalom átláthatósága, illetve az átláthatóság hiánya külföldi és belföldi, szakmai és politikai kritikák jogos tárgya.

 

Hiányzik a szankcionálás a kormánytisztviselők és köztisztviselők körében - rajtuk múlhat akár sikerre viszi a kormány előrevezető döntéseit, akár belebukik működésükbe.  A történelemben csak 1998-2002-ig kell visszalapozni.

Jogalkotási lázban káros elemek kerültek be a jogszabályok szövegezésébe, túlzóvá válik a hatalom erőszakos eszköze a bírság, a végrehajtás, a kilakoltatás.

A címbeli felvetés nem alaptalan, a tények pedig a következőek - bízzunk, de átláthatóan és megfontoltan a sikerbe, Magyarország sikerébe az átláthatóság valódi gyakorlásával.