Precedens perek indulhatnak a sajtótermék önminősítési jogi kényszer körül

tagholnap | 2011. július 20. - 13:35

 

Megfontolandó, és értékelendő a magyar kormány részéről a kialakult helyzet:

Van egy többször erősen kifogásolt médiatörvény (jogalkotói szándéka helyeselendő - jogalkotói kivitelezése alig minősíthető), van hozzá komplett hatóság főosztályokkal, meg elnökkel, s költségvetési forrás is akad bőven.

 

Média lobbit elindító Országbíró Zoltán politikus szerint: "a hiba nyilvánvaló, azonban a médialobbi hatására gyors hatósági álláspont közzététele rövidebb időn belül várható."

 

Ami nincs, az a Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központnak eljuttatott hivatalos levél szerint: nincs még közzétehető pontos és nyilvánosságban vállalt hatósági állásfoglalás. Nem derül ki miként , minek alapján érvényesíti a törvényi előírást a médiahatóság.

 

Magyarországon ma álláspont nélkül és az ügyfelei számára nyilvános állásfoglalás nélkül kezdeményezhet eljárást a hatóság?

 

Különösen kirívó hiba mindez annak tükrében, hogy a hatósági állásfoglalás megismertetése nélkül, a kevesebb eszközzel rendelkező sokszor veszteséges, vagy önfenntartó  kiadókat és szerkesztőket önminősítésre kényszeríti maga a hatóság és a törvény?!

Ezért szűntette meg  a Helyi Lapok a hagyományaira épülő civilújságírást, ahogy szünetel a Brüsszeli Polgár Info, vagy a Berlini Polgár Info.

 

Az értelmezési bizonytalanság megszűnése érdekében megindulhatnak a bíróságokon az első megállapító jellegű bírósági perek egyes blogmagazinok, weblapok kereseteinek beérkezésével.

 

Magyarországon ismét a bíróságnak kell a jogállamot, a demokrácia értékeit megvédenie?