Állampolgárok együttműködésének ösztönzése a Nemzeti Együttműködés Programjának pillére

tagholnap | 2012. március 5. - 08:38
Európa jellemzőiből gazdasági - kereskedelmi vonulata a legerősebb. Tagállamként Magyarország versenyképes és kultúrájában a jogviták rendezésében jól illeszkedő, az európai jogvitarendezéshez az ADR ösztönzésével lehet. A Parlament alkotmányügyi bizottságánál kezdeményezett jogszabályváltozás Országbíró Zoltán közérdek politikus. Állampolgárok együttműködése vitáik során a társadalompolitika lényeges része Magyarország céljai esetében.

A magyar országgyűlés elé kerültek azok a javaslatok, amelyek a Ptk. megváltoztatásakor nagyobb hangsúlyt adnának az állampolgárok felelős magatartásánalk és autonómiájának az egymás közötti jogviták, gazdasági viták, családi viták során.

 

Átlátható parlamenti lobbi szeretné elérni, hogy az indokolatlanul a vitarendezésben nem együttműködő félnek viselnie kelljen az összes peresilletéket a jóhiszemű fél helyett is.

Nemzeti Együttműködés Programja és az ADR igazságügyi szolgáltatók érdekei itt egybeesnek a magyar állampolgárok jóhiszemű, együttműködő csoportjainak érdekével.

Több a hivatalos lobbi jelentősége annak belpolitikai értékeinél, mivel Magyarország költségvetését kímélné, a nemzetközi versenyképesség megtámogatásával.

Egy a kompromisszum, egyezség iránt fogékonyabb társadalom gazdasági szereplője a nemzetközi jogvitákban közelebb állhat nemzetközi gazdasági partnereihez, így  időt, pénzt takarít meg.

Közép-európában a jogvitakultúra ilyen irányú változása a régió tagállamainak helyzetét erősen javíthatná középtávon.