Politikai térkép - Mérsékelt demokrata politika nem összetéveszthető

tagholnap | 2013. február 1. - 13:59
Politikai térkép - Mérsékelt demokrata politika nem összetéveszthető és egyértelműen új kort nyit meg a magyar politikai fejlődésben. Magyarországon a választói érdek és a pártérdek messze elszakadt egymástól az utolsó 10-12 évben.

Mérsékelt politikai irányzat alapvetése, hogy a jelentősebb társadalmi csoportok érdekeivel összhangot próbál teremteni helyi és országos viszonylatokban, természetes velejárója a civil és szakértői szerepek felértékelődése, a megfontolt jogalkotás,  a jogi dereguláció lefolytatása, intézményi decentralizáció és európai integráció.

Joggal tiltakozik a politikai feudalizmus jelenleg igen elterjedt formái és megjelenése ellen.

Mérsékelt politikai erők 1848-1849, vagy éppen a bécsi emigráció idején a társadalomban a mérsékelt politizálás iránti igényre létrejött válaszok voltak.

Nemzetközi politika mindig elismerte a mérsékelt demokraták jelenlétét.

Amerikai politikában a mérsékelt demokrata politizálás végig jelen van elnökként pl. Bill Clinton személyében. A muszlim politizálásban az európai mérsékelt muszlim (mérsékelt demokrata megfelelője) vezetője Naser Khader.

Magyarországon a választói érdek és a pártérdek messze elszakadt egymástól az utolsó 10-12 évben.
 

Mérsékelt politikai irányzat alapvetése, hogy a jelentősebb társadalmi csoportok érdekeivel összhangot próbál teremteni helyi és országos viszonylatokban, természetes velejárója a civil és szakértői szerepek felértékelődése, a megfontolt jogalkotás,  a jogi dereguláció lefolytatása, intézményi decentralizáció és európai integráció.

Egyenlő távolságtartás a konzervatív, baloldali, liberális erőteljes ideológiájú politikai szerveződésektől.


Magyarországon sem a balliberálisnak tűnő Bajnai Gordon vezette tömörülés, sem a Gyurcsány Ferenc féle DK nem tekinthető mérsékelt politikai erőnek, különösen nem mérsékelt demokrata politikai erőnek - ezek az MSZP erősen baloldali politikai rokonságát mutatják, részben kifejezetten egymás versenytársai.
 

Személyükben a politikai vezetőik bizonyíthatóan rendre a civil jelzések nélkül - szinte kizárólag a szűk pártérdekek mentén vezették aktuálisan kormányzati feladataikat.


Hasonlóan ahhoz, ahogy a következetesen és erősen konzervatív FIDESZ kormányzás zajlik, amelyet a szűken vett pártérdek irányítja.

Magyarországon a mérsékelt demokraták politikai tevékenysége Országbíró Zoltán politikai munkásságával van jelen s kap egyre több figyelmet a választók körében. 
A választói érdekekre figyelő a jelenlegi parlamenti pártoktól független mérsékelt demokrata politizálás újra társadalmi igény.

Mérsékelt politikai körbe tartozó párt a KDNP a mérsékelt konzervatív pártjellemzőkkel, a mérsékelten liberális irányzatot a Centrum Párt fogalmazta meg.
 

Jó esélyei lehetnek a 4K még le nem járatódott lendületes, fiatalos politizálásának, ha a mérsékelt baloldali politikát választják útjuknak a radikalizmus retorikája helyett.


Kuncze Gábor, Fodor Gábor a markánsan liberális politika szervezőiként a részben ökopárt hitvallást is tevő LMP-vel közös politikai mezsgyén tartózkodnak jelen pillanatban.


Egy valóban liberális gyökerekkel rendelkező a politika részéről társadalmi nyitottságot intézményeiben kikövetelő  mérsékelt liberális párttá válással az LMP komoly pozíciót vállalhatna a 2014-es választások idején.