Mérsékelt demokrata nézőpontból tanulságot adhat a szlovákiai elnökválasztás!

tagholnap | 2014. március 31. - 07:45
A mérsékelt demokraták választói véleménysúlya nő. Országbíró Zoltán szerint: "Közép-Európában a lakosság, a választók lassan átértékelik az Európában megszerzett életminőség, jogállami tapasztalataikat s az önálló pártérdekek, kitanult pártérdek politikusok helyett új politikai idők kezdődnek. Szlovákiában a lezajlott választás során erre enged következtetni a győztes személye, aki nem kifejezetten pártpolitikus."

Magyarországon a szlovákiai elnökválasztás üzenete csendben, de végigsuhan a magyar hírekre éhező társadalmon.

Elnökválasztás végeredménye erős üzenet a szlovákiai választói értékek és érdekek európaiságáról.

 

Nagy kérdés, hogy ez a hullám eléri-e Magyarországot, ahol egy pártérdeknek megfelelő politikai nyitottság beli visszafordulás és masszív közmédia befolyásolás mellett, zavarosabb lett a kép a választók fejében, persze ezt súlyosbítja, hogy a "kormányváltók" vezetői régen ismert pártpolitikusok ú, haladó politikusi szemlélet nélkül.

 

Mindkét oldalon elcsépelt politikai ideológiai alapon megfogalmazott klisék a magyarországi kampányban.

Magyarország illeszkedése a Közép-európai politikai környezethez nagyban múlik azon, hogy az új politikai idők szellemisége beérkezik-e időben a magyarok lakta Kárpát - medencében.

 

Választói érdekekre figyelő mérsékelt politikai mozgalom (Mérsékelt Demokraták Magyarországon) választói vélemény súlya megnőtt, az új politikai időket kialakítva, lassan megteremtve Magyarországon,

ahogy a párttá alakult SMS (Seres Mária vezetésével) és a KIT (Szili Katalin vezetésével) érzékelhetően jön fel a választók ismereteiben.

 

Nyílt politikai kérdés, hogy a magyar választó megértette-e:

A politikai pártok érdeke messze más, mint az állampolgár, vagy a választó érdeke.