Szlovéniában is a politikai megújulásra szavaztak - civilek és mérsékelt politikai ígéretek

tagholnap | 2014. július 16. - 06:03
Új politikai irány és civilekkel, lakossággal jobb politikai kapcsolatot fenntartó politika ígéretét jelenti Szlovéniában a látszólag váratlan választás. Lassan már alig marad konzervatív végvár, a sajnálatosan antihumánus politikai berendezkedéssel Európában. Mérsékelt demokrata politikai értékek a választót helyezik előtérbe, míg Magyarországon ez a látszat szintjén sem mindig állapítható meg.

 

Országbíró Zoltán mérsékelt demokrata álláspontja, hogy a környező országok politikai átalakulása megelőzi a magyar politikai kultúra fejlődését.

Mérsékelt demokrata érték, álláspont, hogy a társadalmat az emberekkel közösen kell működtetni.

Szlovéniában egy új politikai erõ mellett döntöttek a választók

 
Kevesen gondolták volna a tagolt és mozsolódó politikai erők között Szlovéniában, hogy Miro Cerar jogászként egy új politikai irányvonal ígéretével győzni fog.
 
 
Szlovénia belpolitikai hullámzása sok mindenben hasonlít Magyarország belpolitikai alakulására.
 
 
2013-ban a belpolitika súlyos ügyektől lett zajos és a választók számára egyre terhesebb.


Zdenka Cerar volt igazságügyi miniszter fia egy higgadt politikai hangvételű politikus, mozgalma a vezető Miro Cerar nevétől ismert leginkább.

 

Szlovéniában annyira megviselte a választókat a megelőző időszak  jobb oldali politikai harcossága, hogy a szélső baloldali erők is teret nyertek.

 

Fontos mozzanat, hogy a magyar Schmuck Andor vezette párt szlovéniai megfelelője is tisztes eredményt ért el.

Összességében egy baloldali választási győzelem történt a "szlovéniai fidesz" választókat terhelő aránytalan politikája miatt. (CERI)