Lobbitörvény az asztalon, korrupcióellenes társadalmi igény az utcán, tereken

tagholnap | 2014. november 21. - 08:48
A mérsékelt demokrata politikai nézőpontból tiszta a horizont Magyarországon a kormány és parlament teendőit vizsgálva. Lobbitörvény az asztalon, államtitkárok száma csúcsokat dönt, a társadalmi korrupcióellenes igény az utcákon és tereken...!

 

Nem kell a történelem kerekét nagyon visszaforgatni, hogy kiderüljön 2010-ben hirtelen megszüntették Magyarországon az átlátható érdekérvényesítés akkori hatályban lévő törvényét.

 

Ki és milyen körülmények között hozott meg ilyen politikai döntést?

Ez a döntés a magyarországi korrupció legerősebb támogatása volt a parlament és kezdeményező kormányzat részéről, de minimum súlyos politikai döntési hiba.

 

Mérsékelt demokrataként Országbíró Zoltán, e terület legelismertebb képviselője a régi törvény egy hatékony, javított változatát tette le a 2010-es választásokat követő hónapokban, majd szakszerű, de támogató hangvétellel Orbán Viktornak címzett nyílt levélben ösztönözte az új kormányt és parlamentet a korrupcióellenes fellépés ezen eszközének visszavezetésére a magyar politikai és közhatalmi gyakorlatba.

 

Párbeszéd, kormányzati felelősség, nyilvánosság, jogszerűség négy pillérére épül az új lobbitörvény letett javaslata.

A mérsékelt demokrata politikai igény, mára a társadalom széles csoportjainak igényével találkozott - lobbitörvény az asztalon, társadalmi igény az utcákon, tereken.