Autentikus politikai közép elhatárolódik a külföldön élő magyarokat és a székelyföldi autonómiát hátrányosan érintő strasbourgi magyar politikai szerepléstől

tagholnap | 2015. május 20. - 12:06
Nem lehet egyetérteni a politikai skandalummal, amely jellegében is távol áll az autentikus politikai közép értékeitől. Haszna minimális Országbíró Zoltán politikai véleménye szerint, hátráltatja viszont az Európában élő, dolgozó magyarok életét, s különösen az erdélyi magyarság autonómia törekvését.

 

A politikai közép helyzetében álló mérsékelt demokraták elhatárolódnak a tegnapi strasbourgi parlamenti napon Magyarország képviseletében tett politikusi nyilatkozatoktól.

 

Általános nemzetközi politikai visszatetszés mellett, a politikai károk éppen a magyarság két fontos szeletét érik hátrányosan.

 

Egyik súlyosan hátrányba kerülő magyarság csoport az Európában élő, dolgozó , tanuló magyarok.

Számukra az ilyen politikai konfrontáció egzisztenciájukra lesz, lehet hatással.

 

Országbíró Zoltán vezető mérsékelt demokrata ennél is súlyosabb kárt lát a magyarság vonatkozásában az erdélyi emberekre nézve.

A Székelyföld autonómia törekvéseinek érdekérvényesítése szinte ellehetetlenül a politikai skandalum miatt, miközben Románia előbbre tart mind külpolitikájában, mind a korrupció elleni belföldi fellépésében.

 

Magyarország nagykövetének egyidőben történt  USA-beli Európa és Eurázsia albizottságának meghallgatása, a meghallgatás többi résztvevő álláspontja megerősíti, hogy kifejezetten szükség van a civilek, a független civil újságírás, független médiák és médiumok jelentősebb támogatására.

 

Hasonló politikai skandalumok elkerülhetősége, csak a mérsékelt demokrata politikai értékek megvalósításával és valódi, következményekkel járó, javaslatokat felhasználó társadalmi párbeszéddel valósulhat meg.