Találkozzunk november 10-én!

Szigeti Attila | 2018. november 5. - 15:50
Ha még nem mondtam volna el elégszer: polgit és képviselőket választunk. Ki van írva a konkurz! November 7-éig lezajlanak a munkafelvételi beszélgetések - eddig tart a hivatalos kampányidőszak és 10-én borítéknyitás: összeül a felvételiztető bizottság, amely cca. 19 200 tagból áll. Most mondom: a három hónapos próbaidő elmarad! Előre meghatározott négy éves szerződésosztás lesz! És hogy nagyon ne toljuk el, jöjjön egy kis matek.

Na, nem túlmatek, csak lightmatek. Jeges a presszóban már vágja:

Körülbelül 19 200 szavazási joggal rendelkező lakosa van Dunaszerdahelynek. Ebből 40% szokott élni is a szavazási jogával. Ez számszerűsítve cca. 7 680 lakos. Hogy ezt el tudjuk képzelni nagyságrendekben: ennyi ember van egy átlagos DAC meccsen a MOL Arénában. 11 520 pedig nem mond véleményt a saját sorsa alakulásáról. Szinte a fülembe cseng H. L. büntetlen előéletű barátom véleménye: minek menjek, semmi sem változik és mindenki csak a vályúhoz törekszik, pénz beszél, kutya ugat. Tehát ezek azok a felvételiztető tagok, akiket nem érdekel, hogy az ő pénzükért (is) ki fog értük dolgozni. Voltatok már olyan munkafelvételin, ahol a tulajdonosok 60%-át nem érdekelte, hogy kit vesznek fel?!

Eddig ez így történt. A következő következményekkel:

2014-ben a 7378 leadott szavazatból Hájos Zoltán 3194 szavazattal nyert el, a többiek összesen 4184 szavazatot kaptak. Számszerűsítve: Csicsay Gábor 2372 szavazattal statisztikai adat lett, Dakó Sándor 1086 szavazattal statisztikai adat lett, Sebök Pál 418 szavazattal statisztikai adat lett, Kulcsár Lajos 308 szavazattal statisztikai adat lett. Semmit nem számítanak. Nem is emlékszünk rá, hogy elindultak. Na, jó, ők igen… Ugye össze tudjuk számolni, hogy ha akár Dakó Sándor anno visszalép az ellenjelölt javára, Csicsay Gábor 3458 szavazattal győztesen kerül ki. Azért említhetők ő, mert a rá következő négy évben nem tapasztalhattunk az önkormányzati munkájukban ellentmondást az akkor esélyes ellenjelölt elképzeléseivel szemben. Tulajdonképp ott tartunk, ahol most 2018-ban, hogy az előző négy év testületi üléseiről szóló hírek alapján – a focipálya szélén Csallóközben gyakran hangoztatott „Mit ítéltél? Átálltál?” harcokban  Herceg Andrea, Hakszer Roland, Dakó Sándor ugyanazon az oldalon állt. A mostani plakátháborúban is ezt hirdetik. Tehát nem lenne merész feltételezés, hogy akár egyesíthetnék a szavazóbázisukat, hogy az elképzeléseiket sikerre tudják vinni egy gyakorlattal rendelkező jelölt javára lemondva?!

Lelki szemeimmel minden négy évben látom, ahogy a város alkalmazottai kínos perceket élnek át a választás éjszakáján, amíg folyik a szavazatszámlálás, hiszen a virágzó demokráciánkban attól tartanak, hogy egy-egy váltás esetén az állásuk forog kockán. Ez a félelem általában 3000 szavazatot szokott jelenteni az éppen aktuális polgármesternek. Kampány nélkül!

Az otthon maradt szavazók gyakran mondják, hogy nem foglalkoznak a politikával, a fiatalok viszolyognak az állásfoglalástól, mert ők „tudják”, hogy úgysem változik semmi. Ezt a beidegződést valahogy le kellene vetkeznünk, és bízni egy olyan városvezetésben, akik alázattal a város polgárai érdekét szem előtt tartva építik, szépítik és viszik előre városunk. Tudom, a bizalom nagyon nehéz dolog. De az előítéletek sem jobbak annál. Azzal, ha otthon maradunk, azt valljuk, hogy átengedjük a kontrollt magunk felett valaki másnak. Majd a szomszéd, a főnök, az anyós eldönti, hogy mi lesz nekünk a jó. Papucsok kikészítve… nem kell mindig gondolkodni! És Te? Hol vagy ebben?