Trump tomahawkjai

Levente | 2017. április 8. - 00:14
Trump hamarabb elsült, mint azt az ember várta volna. Rögtön egy kb. 60 tomahawkos adagot küldött Szíria arcába. Szíriának egy légitámadás ide- oda, de az orosz ellensé... akarom mondani barátaink kicsit berágtak. Igazából nagyon erősen nem érveltek ellene, sőt tudták is, hogy ez fog történni, mivel az Egyesült Államok informálta a Szíriában katonailag erősen jelen lévő orosz vezetést, hogy vigyázzatok, mert jön a demokrácia, irányított rakéta formában.

Ami a háborúkat illeti, nekem az a véleményem, hogy nincs igazság, mindig követnek el a hadakozó felek háborús bűnöket, amiket nem szabad szó nélkü hagyni. Szíria harcigázzal mérgez civileket és Oroszország, a szír vezetés legnagyobb szövetségese nem lép ellene semmit. Még csak egy nyilvános irgumburgumra sem futja, sőt kiáll Aszad mellett és akadályozza az ellene kezdeményezett ENSZ vizsgálatot és szankciókat. Lehet védeni Oroszországot mondva csinált érvekkel, de semmi értelme.  Ha Oroszország ilyen téren is kiáll Szíria diktátora mellett, akkor végülis Aszad tovább folytathatja a vegyi támadásokat, minden ENSZ- megtorlás nélkül.

Emlékszem rá, mikor az amerikai elnökválasztás hajrájában mondva csinált amerikaszakértők keményen harsogták, hogy Trump a nagy csávó, mert ő oroszbarát, nem fog packázni Putyinnal, bezzeg a H. Clinton beiktatása másnapján hadat is üzenne az oroszoknak. Minő meglepetés, nem így lett. Amerika, Trump jóváhagyásával beavatkozott Oroszország No. 1 műveleti területén. Ez olyan, mintha a legnagyobb ellenséged jól felpofozná a legjobb haverodat. Te se hagynád szó nélkül. Valószínűleg, és hála minden vallás Istenének, az orosz felháborodás megmarad a diplomáciai kardcsörtetés szintjén, mivel Oroszország nem képes hadakozni az Egysült Államok és egyben a NATO ellen.

Trump ennek ellenére kiszámíthatatlan, messze nem elnöknek való és neki egyedül az a fontos, hogy hétvégén Floridában golfozhasson, a hétköznapokat meg valahogy túléli. Ne feledjük, hogy ő mondta, hogy az oroszoknak csillivilli (tippy top) atomrakétáik vannak. Igen, ezt a kifejezést használta egy világvezető a hivatalos beszédében.  Sőt annyira tahó, hogy a tolmácsoknak meggyűlik a bajuk a fordítással. Egyszerűen le kell süllyedniük az ő értelmi szintjére, ami nem egyszerű. Na most ő dönt jóformán életről és halálról.

Megválasztották őt, habár vesztett, de ez a rendszer hibája. Az, hogy egyes oroszbarát önjelölt geopolitikusok istenítik őt, az viszont eléggé felkavarja a gyomrom. Ő csak egy valóságshow sztár, akit a világ élére repített a populizmus és a tudatlan, de annál inkább kétségbeesett fehér középosztály. Már csak abból is látszik, hogy mennyire nem látja át, a helyzetet, hogy bármilyen kényelmetlen kérdést tesz fel neki egy újságíró, Trump nem próbál érvelni álláspontja mellett, nem ismeri el, ha hibázott, inkább hazugnak nevezi a sajtót. A fake news alap kommunikációs kifejezés lett az elnök stábjában.

Bárki bármit mond, Trump egy messze nem megfontolt hangulatemeber, indulatos, nem nagyon látja át a világpolitikai, de még a belpolitikai helyzetet sem. Egyszerűen nem tudja, hogy mik történnek körülötte és az indulatai vezérlik. Ez elég veszélyes, ha egy olyan emberről van szó, aki atomrakéta indítókódokkal rendelkezik és ha azt mondja, hogy vegyük elő azt a menő bőröndöt, amivel távirányítással is lehet indítani az atomot, akkor az emberei azt az egyszerű kérdést sem tehetik fel, hogy: Mr. President but why?

Ami Szíriát illeti, be kell avatkozni, sarokba kell szorítani Aszadot, hogy megállítsuk a népirtást. Sajnos, amíg Oroszország nem hajlik, akár egy kompromisszumos megoldásra, addig minden amerikai és egyéb nyugati beavatkozás csak fölösleges és veszélyes orosz tűrőképesség próba lesz. Valószínűleg ezt hívják mexikói patthelyzetnek. Jelenleg egy időben többen is egymásra szegezik  fegyverüket és, ha elindul a "lavina", akkor szerdahelyi kfiejezéssel élve mindenkinek appe mange...