Tudod-e, mire figyelj az ingatlanod eladása esetén?

Bugár Viktor | 2020. január 4. - 11:53
Ingatlanunk eladása egy komoly döntés és nem egyszerű jogi folyamat, mivel egyrészt megszabadulunk tulajdonunk fontos részétől, másrészt ennek fejében (jobb esetben) pénz áll a házhoz, ezeket a folyamatokat pedig érdemes egy jól megírt szerződéssel biztosítani. Fontos előre megjegyezni, hogy a szerződés aláírása után az üzlet nyélbeütése nem fejeződött be, szükséges még a kataszteri hivatal döntése a tulajdonjog megváltozásához.

Ebből kifolyólag az első zsákutcába akkor kerülhetünk, ha az internetet böngészve letöltjük az első szerződésmintát, amely sokszor készakarva rengeteg hibát tartalmaz. Ha egy ilyen dokumentumot küldünk el a kataszteri hivatalnak, válaszra számíthatunk, melyben dicséretben részesítenek hibajavítsára szólítanak fel (jobbik esetben), de akár el is utasíthatják a kérelmünket.

Eladás esetén ajánlatos profi szakemberhez fordulni, jogászhoz, elismert ingatlanirodához, akik biztosan a mi érdekünkben fognak eljárni, ezzel kicsit tehermentesítve minket, de ez természetesen bizonyos kiadással jár.

Ha a tárgyalás 3. megbízott, felhatalmazott személyen keresztül történik, barát, unokatestvér stb. képviseli az eladót, akkor ebben az esetben felhatalmazással kell az adott személynek rendelkeznie, amelyet érdemes elkérnünk és ellenőriznünk.

Figyelmesen olvassunk el minden dokumentumot, amit esetleg a vevőtől kapunk, nehogy a foglaló átvételéről szóló dokumentum egy esetleges adásvételi szerződéssel is bővítve legyen.

Szerződésünk is nagyon fontos, ahogy mondják, az ördög a részletekben rejlik. A szerződést részletesen olvassuk el és figyeljünk arra, hogy:

  • mennyit és mikor fizet a vevő,
  • megfelelően jellemezzük a szerződés felbontásának lehetőségét,
  • kötelező legyen az együttműködés a szerződés javítása esetén,
  • tartalmazza az ingatlan átvételének szabályait,
  • átvétel során készítsünk jegyzőkönyvet, melyben rögzítsük a vízóra, gázóra, villanyóra aktuális állását.

Próbáljuk elkerülni az egyből még a vételár és a szerződés aláírása előtt költözni vágyókat, akik egy kis ellenérték fejében egyből beköltöznének ingatlanunkba, később pedig már nem akaródzna fizetniük, sőt kiköltözniük sem. Ellenkező esetben számíthatunk kellemetlen huzavonára, amelyet a rend őrei sem tudnak megoldani helyettünk.

Tanácsaim segítségével szerettem volna ráébreszteni a kedves olvasókat, hogy ingatlan eladás esetén kellő körültekintéssel járjanak el az egyes folyamatok során. Minden egyes iratot olvassanak át, minden egyes nem teljesen tiszta dologra kérdezzenek rá a másik félnél esetleg szakembernél. Ne féljenek segítséghez folyamodni, ha kételyeik támadnak az adásvétel során.

U.i. kataszter,-és földjoggal foglalkozom, emellett a Magyar Közösségi Összefogás 143-as jelöltje vagyok.