Választási TIPPMIX

          Lenni vagy nem lenni? Pontosabban, menni vagy nem menni?

Konkrétan, menni vagy nem menni március 5-én választani?

 

          Ez az aktuális kérdés még az olyan acélkemény választópolgárt is gondolkodóba ejti, aki pár évvel ezelőtt még gondolatban sem lépett volna félre a választási kötelezettségtől. Én is ezen rendíthetetlen választók közé tartoztam  még pár éve, és be kell vallanom, most nekem is jó pár nyugtalan éjszakát okozott a „menni vagy nem menni” kérdése. Ma már biztos vagyok abban, hogy elmegyek, és bedobom a „szerencseszámaimat” március 5-én abba a bizonyos urnába, ami a jobb jövőt kellene, hogy jelentse nekünk. Sőt még annál is többet!  A lehetőséget, a jogot, a szabadságot!

Ez az írás áttekintést kíván adni egyes politikai pártokról egy egyszerű választópolgár szemével,  ami talán segíthet valakiknek a döntésben, hogy hogyan is töltsék el a közeledő március 5-ét.

Mármint azoknak, akik nem terveznek éppen egy tengerparti kiruccanást.

A felsorolt pártok sorrendjét az utolsó felmérésekben elért eredmények határozták meg (FOCUS – február 2016). És azt is be kell vallanom, a programokat sem olvastam. De ez egy átlagos embernél szinte szokványos. Különben is, a választási program csak addig él, amíg a párt képes egyedül kormányt alakítani. Amint koalícióról beszélünk, a választási program redukálódik, sőt, az ellenzéki szerepnél, mehet egyenesen a kukába. Szóval marad a pártok külső kisugárzása, az egyes listákon szereplők híre, a párt bikájának szimpátiája. Tudom, hogy ez lehangoló, de közel áll a valósághoz.

SMER-SD

Egy ilyen párt az álma minden jobboldali választópolgárnak. Régóta vágyunk egy ilyen kívülre összetett és erős pártra, ahol nem tizenöten szeretnének miniszterelnökök lenni, hanem csak egy-ketten. Csakhogy ez a párt baloldali, és amíg nem történik meg a nagy plasztikai „nem” változtatás egy Floridai, Ciprusi vagy Belizé-i klinikán, addig nem aktuális számomra ez a párt. Talán ha rendőr, vagy katona lennék, másképp gondolnám, és ezt senki sem vághatná a pofámba!

SIEŤ – Háló

Prochádzka kétség kívül egy érdekes alak. Mint köztársaságielnök-jelölt megkapta tőlem a szavazatot, de számomra egy nagy kérdéssé vált azóta. Mondanám úgy, hogy amióta megalapította a pártját, fel – le hintázik, mint egy hálós függőágy a szélben, egypár jó és pár rossz emberkével a választási listán. Aki jobboldali szlovák pártot keres, annak ez a párt az egyik lehetőség. Bár inkább konzervatív a gyerek, de használható. Kérdés, kit mennyire zavar a sokszor megkérdőjelezett pártháttér és az igazi szponzorai.

SNS – Szlovák Nemzeti Párt

Ez a párt ment át a legnagyobb változáson amióta megszabadultak a ballaszttól – Janitól. Sőt, úgy néz ki, nagy beleszólása lesz a március 5 utáni kormányalakításba.

Annak ellenére, hogy a párt új köpenybe bújt, most még nem lehet tudni, hogy a bemocskolt alsónemű is cserélődött-e! És addig, amíg ez nem egyértelmű, számomra marad tovább a „szélsőséges” jelző a párt neve mellett. De ha valaki ezt keresi, ez a párt az egyik lehetőség.

MOST-HÍD

Ez a párt csábított el engem 2010-ben, mint addigi SDKÚ-DS választót, és megkapta a voksom a parlamenti választásokon. Lényegében egyetértek a párt eszmei alapjaival, ami a nem mindenáron nemzeti elveken alapuló közösségi képviselet. Röviden, a párt a közösséget képviseli, az nélkül, hogy akár nemzeti vagy akár más alapon kizárjon bárkit. Ez az egyik párt, ahol a legtöbb ismerőst találhatjuk a listán a régiónkból, így lenne kiket zaklatni majd választások után is.

Másrészt, személyes kifogásaim vannak egyes emberek ellen. Pontosabban, egy listán szereplő ellen. De akit egy ember nem tud elriasztani és a fent leírt eszmével egyetért, más pártot nem igen talál a jelenlegi lehetőségek közül.

KDH – Keresztény Demokrata Mozgalom

Első érzésem ennél a mozgalomnál – egy öreg csontváz. Kukába dobták Prochádzkát, Lipšicet, akik valamilyen mértékben az „Újhullám” lettek volna a pártban.

A másik ami az eszembe jut – Figeľ olcsó lakása, politizálás a templomban, konzervatív hozzáállás a családi kérdésekhez, Hrušovský, White Power – az utolsó kampányuk nagyon fehér volt! Ja, és ők is támogatták a SMER-SD-t egy alkotmányi törvény változtatásban.

Amit el kell viszont ismerni, hogy Figeľ miniszteri irányítása alatt pozitív előrelépések jöttek létre az  autópályák építése területén. Zuhantak a kivitelezési árok.

És ami egyedülálló, hogy Mikloško 2005-ben elnézést kért a Szlovákiában élő Magyaroktól. Ez sem mindennapi!

És ott van náluk a „kis Matovič”, rendes nevén Alojz Hlina, is a listán.

Szóval, aki konzervatív, keresztény és abortusz ellenes – itt a lehetőség.

OĽANO – NOVA – Egyszerű emberek – NOVA

Ez a Matovič egy tökös gyerek! Ez az a jellemzés, ami elsőként beugrik a mozgalommal kapcsolatban. Egyértelműen, Ő Fico legnagyobb és leghangosabb kritikusa. A mozgalom listáján több aktivista és „jobb jövőért” harcoló személy is helyet kapott. Személyesen Lipšicet is pozitívnak értékelem ebben a hamis házasságban, bár még mindig nem tudom igazából elképzelni Matovič és Lipšic együttműködését.

Amit én nagyon kiemelnék a mozgalom választási listáján az az, hogy a vezérek a lista utolsó helyeit foglalják el! Nyíltan bevállalják, hogy az emberek kiállítsák nekik a bizonyítványt az elmúlt négy évre – még pedig karikázással. Ezt a lépést a többi párt öreg rókái még sosem merték bevállalni, pedig érdekes eredmények születnének a karikák összeszámolása után.

Másrészt, ami a párt előnye, egyben a hátránya is. Mégpedig Matovič. Egyes eddig megtett lépései teljes mértékben diszkreditálták mint megbízható politikai partnert. A Prochádzka ügy, Radičová-kormány elleni szavazás, SMER-SD-vel való szavazás az „Állampolgársági törvény” esetében. Szóval van bőven pro és kontra itt is. Megbízik még benne valaki?

Aki szereti a bizonytalanságot, annak ez a párt tökéletes lehetőség.

SaS

A szakemberek pártja. Csak máig nem tudom, Sulík nálunk vagy Németországban kampányol-e?

SMK – MKP

Itt nálam pont fordított a helyzet, mint a MOST-HÍD-nál volt. A párt eszméivel, rejtett (már talán szégyenlett) autonómiájával nem tudok egyesülni. Én az vagyok, és mindig is az voltam, aki kirekesztve érezte magát e párt céljaiból. Nem érzem, hogy engem szeretnének képviselni.

Viszont, a párt listáján van néhány jó ember, akik még nálam is felvetették a lehetőséget a …..

Itt kéne most nagyon más választási rendszer, ami ember centrikus és nem párt centrikus!

Éppen úgy, ennél a pártnál is sok ismerőssel találkozhatunk a listájukon. És nekem tetszik a kampány grafikájuk is. Inkább konzervatív, mint liberális és taposó aknaként működhetnek a fiatal VIA-NOVA-s tagok a listán.

KOTLEBA PÁRT

Nem! Veszélyesebb párt mint Jani vezetése alatt a Szlovák Nemzeti Párt volt!

 

Még van itt néhány párt, akik mozognak a régiónkban, vagy esélyesek rá.

 

SME RODINA – BORIS KOLLÁR

A választások nagy meglepetése lesz? Keveset tudok róla, főként a migráció és menekült témában hangos a vezér. A listán szereplő néhány emberke eléggé, hogy is írjam, kiábrándító!

MKDA – MKDSZ

A harmadik magyar párt. Még nagyon kicsi támogatottsággal, inkább regionálisan a vidék számára érdekesek. Nagy-nagy veszély a szavazat eldobására.

ŠANCA – Esély

Az egyik szintén új párt. Kiépítette a regionális pártszervezetet, helyi emberek is vannak a pártban, az egyetlen „szlovák” párt, amely tisztelgett magyar nemzeti ünnep előtt is. A felmérések szerint még messze vannak a parlamenttől.

Ha viszont, március 5 után folytatják a munkájukat és a párt építését, régiók erősítését, lehetségesnek tartom, hogy egy új országos jobb oldali párt jöhet létre.

 

Szóval részemről ennyi. Ez nem egy komoly politológus elemzése, csak ez enyém. Remélem, sikerül majd választani a márciusi választásokon.  

Aki nincs megelégedve a pártközpontú rendszerrel, az karikázzon, ezzel is biztosítva, hogy a jelöltje legalább feljebb juthat a pártlépcsőn.

És hogy én kit választottam? Azt nem árulhatom el, mivel nem az Orwell féle „nagytestvér” megvádolna nyalizással. De leírom a szerencse karika számaimat.

9 – 13 – 33 -64 / pót számok 16 – 26

 

         Szóval, menni vagy nem menni? Mindenképpen menni!

Már csak azért is, mert a „polgári engedetlenségként” kinyilvánított nem szavazásra még nem érett meg ez az ország!