Vásárút – Kürt

Szigeti Attila | 2019. november 4. - 18:59
Az elmúlt vasárnap csatát nyertek a kürtiek, de még nem háborút!

Szépszámú közönség látogatott ki a dunaszerdahelyi járás VII. ligájában rendezett rangadóra, amit a hazai Vásárút játszott a szomszéd községgel, a kürtiekkel. Az egykoron szebb napokat is látott két örök rivális a tabella élén foglal helyet, és tét az eggyel magasabb osztályba kerülés. Mindkét csapaton és a lelátón helyet foglaló szurkolókon is érezhető volt a mérkőzés tétje, ami némi feszültséget váltott ki, de egy igazi derbi tartozéka az ilyen.

Az éllovas kürtieknek a 15. percben érett góllá az enyhe mezőnyfölényük, amit Koleszár Laci higgadtan vágott a kapuba. Az első félidei mezőnyjátékhoz talán csak néhány bírói ítéletet kommentáló, obszcén szurkolói beszólást lehetne hozzátenni mindkét szurkolótábor részéről, hiszen a pályán nem történt említésre méltó. Kürtiek uralták a játékot.

Félidőben egyik vásárúti ismerősöm mosolyogva meg is jegyezte: Mindjárt jön a tizenegyes!

A második félidőre elszántabban jött ki Kürt csapata, és fegyelmezett játékkal fokozták a nyomást ellenfelükre. Aztán jött el Gaál Gergely pillanata, amit egy formás akció előzött meg, és akkora gólt rúgott, hogy Kalmár Zsolti is megirigyelhetné a DAC-ból. 0:2 eredménynél kezdett beletörődni sorsába a hazai csapat. Csodálkoztam is, hiszen pár évet eltöltöttem a Vásárút kispadján, és nem ez volt jellemző játékosaira.

Ekkor érkezett meg a beígért tizenegyes, amit talán csak maga a partjelző tudja, hogy lesállás előzött-e meg. Egy a tizenhatoson belül történt vétlen kezezésért fújt be a spori, amit az egész mérkőzésen kifogástalanul működő kürti védelem vétett. A büntető kimaradt, és az utolsó szalmaszál is elsüllyedt a hitehagyott hazaiak számára. A kegyelemdöfést Csikmák Gábor adta meg a 72. percben szerzett góljával.

0:3 már egy osztálykülönbség - ahogy mondani szokták. A hazai hozzáértő közönség is elismerte, hogy ezen a mérkőzésen jobb volt az ellenfél.

Pár mondat még a két csapathoz és a régióban anyagi gondokkal küzdő egyesületekhez:

Kürt csapata az ominózus V. ligából való kilépését követően kis idő múlva újraszerveződött, és jószerivel hazai kötődésű futballistákból áll. Nincsenek extrafizetések, kiváltságok és magas igények játékosaiknál. Összefogás van, amit a csapat körül tevékenykedő vezetőknek, a futballszerető falusiaknak és néhány szponzornak köszönhetnek. Példaértékű, hogy a haldokló járási futballklubok sorában, és az elmondások alapján Vásárút is hasonló hozzáállást tanúsít, amihez csak gratulálni lehet.

Az elmúlt vasárnap csatát nyertek a kürtiek, de még nem háborút! Ám, ha folytatják a kigyúrt utat, talán az is sikerül.